Hírsaláta

Hírsaláta

RUHAAVATÁS SZILÁGYSZENTKIRÁLYON. Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a 2018-ban létrejött Varrd magad a viseleted projekt, melynek keretében több mint ezerhatszáz népviseletet varrtak a szilágysági magyar hölgyek.

A minap a Debren községhez tartozó Szentkirályon csaknem 40 ruha készült, és a nagy mozgósításnak köszönhetően a dobai és a helyi gyökerekkel rendelkező zilahiak is nagy örömmel tettek eleget a kihívásnak. A program utolsó napján a hölgyek és a gyerekek magukra öltötték az elkészült ruhakölteményeket, és a helyi kultúrotthonban, mely egy hónapra varrodává változott, megünnepelték az elért sikert. Katona Ibolya projektvezető elmondta: kezdetben nem tudták a jelentkezők, hogy mi vár rájuk, utólag viszont mindenki elmondhatja, hogy megérte a befektetett munka, idő és fáradtság; a program egyik fantasztikus hozadéka azonban az, hogy a hölgyek varrás közben közösséget építettek, az együtt töltött idő alatt jobban megismerhették egymást, miközben jól érezték magukat. A programot támogató Seres Dénes parlamenti képviselő szerint ilyen kezdeményezés nincs egész Erdélyben. (Maszol)

Hírdetés

880 ÓRA SZÓRAKOZÁS. 2024 elejétől mostanáig a 112-es telefonszámon fogadott hívásokból több mint 2,7 millió nem valódi sürgősség miatt történt – tudatja a Speciális Távközlési Szolgálat (STS). Sokan véletlenül tárcsázták a segélyhívót, de 163 ezer körül mozgott azoknak a száma, akik ezt viccből tették vagy szidalmazni kezdték az operátorokat. Utóbbiak 880 órát pazaroltak el abból az időből, amit valós vészhelyzetek megoldására lehetett volna fordítani – számolta ki az STS. Egy Iași megyei telefonszámról például 15 103 hívás érkezett az 112-re ebben az évben, egy Maros megyei számról 7109, egy Botoșani megyeiről pedig 5160. A hamis segélykérés egyébként 2000 lejig terjedő összeggel büntethető, ha pedig csak a helyszínen derül ki, hogy félrevezették a hatóságokat, akkor 4000 lej is lehet – emlékeztet az STS közleménye. (Transtelex)

LEGYENEK SZABAD STRANDOK IS! Megelégelte egy Konstanca megyei polgármester, hogy a magánstrandok tömeges elszaporodása miatt lassan egy talpalatnyi hely sem maradt a fekete-tenger-parti településeken, ezért ingyenes nyilvános strandokat követel a helyiek és a turisták számára. Daniel Gheorghe Georgescu, Limanu község – amelyhez Vama Veche és 2 Mai népszerű fürdőtelepülések is tartoznak – polgármestere a parlamenthez fordult, hogy a nyári főszezonra módosítsák a strandbérlésre vonatkozó jogszabályokat. A községvezető azt szeretné elérni a vízügyi és környezetvédelmi minisztériumtól, hogy a nyilvános árverésre bocsátott strandterületek 30 százaléka, amelyeket elviekben az üzemeltetőknek szabadon kellene hagyniuk azok számára, akik ingyen szeretnének napozni és megmártózni a tengerben, díjmentesen kerüljenek önkormányzati kezelésbe. ­Jelenleg a helyi önkormányzatok pénzért bérelhetik a strand 20 százalékát. (Főtér)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »