Hírsaláta

Hírsaláta

HIDEGREKORD CSÍKBAN. Megdőlt az országos hidegrekord csütörtökre virradóra: Csíkszeredában mínusz 11,6 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, de Maroshévízen és Székelyudvarhelyen sem volt még ilyen fagy március 30-án.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Sorin Bugner ügyeletes meteorológus közölte, hogy a mínusz 11,6-os értéket 3 óra körül Csíkszeredában mérték, és ez hőmérsékleti negatív rekordot jelent, korábban mínusz 10 Celsius-fok volt az ezen a napon mért leghidegebb hőmérséklet. Maroshévízen mínusz 10 Celsius-fokot mértek csütörtök hajnalban (a korábbi rekord mínusz 8 Celsius-fok volt), Székelyudvarhelyen pedig mínusz 7,4 Celsius-fokot (ott mínusz 5,4 fok volt a korábbi rekord). Hargita megy más településein is jelentős negatív értékeket mértek: Gyergyóalfaluban mínusz 9,7, a Bucsin-tetőn pedig mínusz 10,8 Celsius-fokot. (Maszol)

Hírdetés

IDEJÉBEN KIMENEKÍTETTÉK A PÉNZT. Másfél milliárd lejt menekíthetett át Romániából Bulgáriába a becsődölt Euroins biztosítótársaság tulajdonosa. A működési engedély nélkül maradt Euroins bolgár tulajdonosa, az Eurohold Csoport vezetősége már hetekkel a román hatóságok bejelentése előtt azon dolgozhatott, hogy cégcsoporton belüli (amúgy tiltott) viszontbiztosítási szerződések megkötésével kimentse Romániából a hazai RCA-piac legnagyobb szereplőjének pénzügyi eszközeit – állítja a Libertatea oknyomozó csapata. Itthon az Euroins számláin vajmi kevés pénz maradt, ami azt jelenti, hogy a kormánynak kell besegítenie az ügyfelek – mintegy 2,5 millió személy – kárpótlásába. Nyilván közpénzből, miután a közpénzből busásan megfizetett pénzügyi felügyelet (ASF) az előző években már három biztosítótársaság összeomlásánál asszisztált tehetetlenül. (Transtelex/Ziarul Financiar)

KARTELLGYANÚS ÉLELMISZEREK. Kartellgyanú miatt három ellenőrzési akciót is indított a Versenytanács: azt vizsgálják, hogy volt-e meg­állapodás a termelők között a napraforgóolaj, a vaj és a cukor árának megállapításakor. Tizenhárom cégnél tartottak rajta­ütésszerű ellenőrzést, mert „fennáll a gyanú, hogy bizonyos termelők visszaéltek a jelenlegi gazdasági helyzettel, vagyis az infláció emelkedésével, és megállapodtak arról, hogy egyes termékek esetében nagyobb mértékben emeljék az árakat, és így nagyobb, meg nem érdemelt haszonhoz jutottak. Ha a vizsgálatok hasonló gyakorlatokra derítenek fényt, drasztikus büntetések jönnek” – jelentette ki Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke. A szakhatóság ellenőrei a napraforgóolaj esetében a Bunge Románia Kft., az Expur Rt., a Prutul Rt. és az Ardealul Rt. székhelyén és telephelyein, a vaj esetében az Albalactnál, a Lactalis csoporthoz tartozó Covalactnál és Dornánál, a Friesland Románia Rt.-nél, a Lacto Food Kft.-nél, valamint az Olympushoz tartozó brassói tejgyárban ellenőriztek. A cukor árát az Agrana Románia Kft., a Pfeifer & Langen Románia Kft. és Lucsor Impex Kft. székhelyein vizsgálták. A cégektől begyűjtött iratokat a következő időszakban fésülik át. (Krónika)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »