Hírsaláta

MICSODA ÚTJAINK… Alig egy éve adták át (hatéves késéssel), máris beszakadt az út az A10-es autópálya Szászsebes felől Torda irányába tartó sávjánál, a 15-ös és a 16-os kilométer között. A forgalmat február elsejétől útjavításra hivatkozva állították le a körülbelül 1 kilométer hosszú szakasznál, mivel már korábban látni lehetett a jeleket: megsüllyedt a töltés és repedezni kezdett az aszfalt.

A javítási munkálatok várhatóan egy hónapig tartanak majd, és a kivitelező költségén hajtják végre, ugyanis a tavaly átadott útszakasz még garancia alatt áll. Február 3-án Románia legforgalmasabb, alaposan rég nem javított országútján is le kellett zárni egy sávot, mert Breaza határában a Ploiești felé tartó irányban mintegy 60 méteren megcsúszott a föld, az út széle letöredezett, és a szalagkorlát a levegőben maradt. Ez a javítás Alin Șerbănescu, az országos közútkezelő társaság (CNAIR) szóvivője szerint legalább két hónapba telik majd. (Transtelex / Libertatea)

Hírdetés

DEFICITES A DEMOKRÁCIÁNK. Utolsó helyen áll Románia az EU országai között a demokráciát tekintve, világszinten pedig 167 országból a 62. helyen. A brit The Economist évenkénti tanulmánya négy kategóriába osztja az államokat: elnyomó és hibrid rendszerekre, emellett deficites és teljes demokráciákra. A besorolásnál öt kritériumot vesznek tekintetbe: a választási folyamatokat és a pluralizmust, a kormány működését, a politikai részvételt, a politikai kultúrát és a civil szabadságot. (Spotmedia)

KORRUPCIÓBAN DOBOGÓSAK VAGYUNK. Románia a harmadik legkorruptabb ország az EU tagállamai közül, világszinten pedig a középmezőnyben helyezkedik el – derül ki Transparency International legfrissebb összesítéséből. Azon a skálán, ahol a 0 a legmagasabb korrupciós szintet jelzi, a 100 pedig a legalacsonyabbat, Románia 2022-ben 46 pontot kapott, eggyel többet, mint az előző évben. Az EU legkorruptabb országának jelenleg Magyarország számít 42 ponttal (eggyel kevesebbel, mint tavalyelőtt), az utolsó előtti helyen pedig Bulgária áll 43 ponttal (ez eggyel több, mint 2021-ben). Többi szomszédunk még rosszabbul áll: Moldova 39, Ukrajna 33 pontot kapott. Világszinten Dánia a legkevésbé korrupt állam 90 ponttal. (G4Media)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »