HÍREK 110.

HÍREK 110.

„Elmarad a karácsonyi mise egy olasz iskolában a más vallású diákok iránti tiszteletből

Nem mutatják be a karácsonyi misét a más vallású és a nem hívő tanulók iránti tiszteletből az észak-olaszországi Monza városának egyik katolikus szakközépiskolájában – írta a Corriere della Sera olasz napilap december 3-án, csütörtökön.

A döntést az oktatási intézmény igazgatója hozta a más vallású diákok „diszkriminációjának” elkerülésére. Arról a miséről van szó, amelyet a téli szünet előtti utolsó napokban az iskola tanáraival és tanulóival közösen szoktak tartani. A mise helyett imatalálkozót rendeznek mindenkinek saját imáival és ünnepi énekeivel.

Az intézmény pedagógusai szerint a mise eltörlése az iskola katolikus identitásáról való lemondással egyenlő. Hozzátették, hogy az elmúlt években minden diák részt vett a misén, és ez sohasem okozott problémát, ahogyan az osztálytermek falán levő feszület sem. Marco Oneta plébános elmondta, hogy a szentmise és az Oltáriszentség szertartása „túl erős” lett volna a nem keresztény diákok számára. Az oktatási intézmény másik négy iskolájában ugyanakkor bemutatják a karácsonyi misét.

Hírdetés

Az idei karácsonyi koncert és a hagyományos ünnepi dalok betiltása az iskolaigazgató lemondásához vezetett a szintén lombardiai Rozzano állami általános iskolájában (lásd Lemondott a karácsonyi ünnepet eltörlő olasz iskolaigazgató címmel december 2-án megjelent cikkünket), ahol a feszület sem maradhatott az osztályokban. Itt a szülők és az olasz politika tiltakozása az igazgató távozásához vezetett. 

A szardíniai Sassari egyik köziskolája sem kért a helyi püspök karácsony előtti látogatásából arra hivatkozva, hogy a 250 kisdiák majdnem fele nem keresztény.

A mintegy hétmillió olaszországi általános iskolás, gimnazista és szakközépiskolai tanulóból több mint 800 ezer bevándorló családból származik, akiknek 52 százaléka már Olaszországban született. 300 ezer a muszlim diákok száma, akik 2008-ban még 81 ezren voltak. Az olaszországi tanulók több mint 90 százaléka az állami iskolákban is részt vesz a fakultatív hittanórán.” (Forrás: MTI) 

Íme, ismét az önfeladás stációi. Ráadásul talán jó szándékú, de idióta papok asszisztálásával. Kicsit sem hiszem, hogy ez valami fátum, ami ellen nem tehetünk semmit, és amit tűrni kell. Dehogy kell! Ellen kell állni! Mert lám, az elmebaj ragadós. Akkor pedig a normalitás és a bátorság is az lesz.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »