Hiába nő az átlagbér, amikor csökken a vásárlóereje

Hiába nő az átlagbér, amikor csökken a vásárlóereje

Hétszeresére nőtt 3 évtized alatt az átlagbér összege Szlovákiában – derült ki a Statisztikai Hivatal által hétfőn közzétett adatokból. A pozitívnak látszó hír ellenére korai lenne örülni, mivel a bérnövekedés távolról sem haladt szinkronban a vásárlóerő növekedésével, mely utóbbi esetében egyértelmű visszaeséséről beszélhetünk az utóbbi években.

Az önálló Szlovákia megalakulása utáni években a bérek bruttó éves növekedése 2,2 és 18,4 százalék közti arányban mozgott. A havi átlagbér az elmúlt 30 évben a kezdeti 179 euróról 1300 euróra emelkedett.

Szlovákiában az átlag bruttó kereset 2018-ban haladta meg először az 1000 eurós szintet.

Hírdetés

Az átlagbér tavaly is érzékelhető mértékben emelkedett, 2022 harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 9,4 százalékkal, 1296 euróra nőtt.

Ezek a számok ugyan jól mutatnak, azonban a lakosság vásárlóerő paritásán mért értékek már jóval árnyaltabbá teszik a helyzetet. Jól mutatja ezt az is, hogy a jelentős átlagbér növekedés mellett tavaly a reálbér a harmadik negyedévben éves szinten négy százalékkal esett vissza.

A reálbérek csökkenése a vásárlóerő visszaesése egyenes következménye a fogyasztói árak gyors ütemű emelkedésének, a számok ezen a téren azt mutatják, hogy az elmúlt két évben csaknem kétszer gyorsabb ütemben nőttek a fogyasztói árak, mint a jövedelmek.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »