Hiába csökkent az áram és a gáz ára, nem mindenki jár jól

Hiába csökkent az áram és a gáz ára, nem mindenki jár jól

Az utóbbi időben jelentős árcsökkenés figyelhető meg az áram és a gáz esetében, melynek különböző okai vannak. 

Az árcsökkenés egyrészt az enyhe téllel magyarázható, a tavalyi telet követően a föld alatti tartalékok közel 55%-át nem használták fel. Az áram tőzsdei ára a 2022-es maximumot követően két év alatt 80%-kal csökkent. Az orosz-ukrán háború 2022-es kitörésekor pánik uralkodott el a piacon, ekkor az áram és a földgáz ára Európában rekordértékeket ért el.

Miroslav Rimár, a Kassa Műszaki Egyetem Folyamattechnika Karának vezetője szerint a háború előtti időszakban Oroszország tudatosan kevés gázt juttatott el az európai piacra, hogy a megemelt gázárakból profitáljon, és finanszírozni tudja a háború előkészületi folyamatait. 

Több zöld energia

Európa azonban rugalmasan reagált az oroszok mesterkedésére, korlátozta az orosz gáz behozatalát.

Európa jól reagált a kialakult szituációra, egyre jobban átálltak a megújuló energiaforrások (OZE) felhasználására. 2022-ben az azt megelőző évhez képest 4%-kal nőtt az OZE-ból történő energia előállítása”

– jegyezte meg Rimár. 

Enyhébb időjárás

Hírdetés

Egy másik tényező, ami jelentősen befolyásolta az áram és a gáz árának csökkenését, a már két éve tapasztalható enyhe tél.

A tavalyi telet követően a föld alatti tartalékok 55%-a megmaradt, így nem jelentett gondot, hogy az idei tél előtt 100%-ra feltltöltsék a készleteket.

Jiri Koudela a Columbus Energy Slovensko társaság igazgatója szerint az áram árcsökkenése a szén-dioxid lecsökkent kvóta árával is magyarázható, ami az elmúlt héten elérte a képzeletbeli 50 eurós határt. 

Árcsökkenés, ami semmi jót nem jósol

Az egyik oldalon egész Európára nézve pozitívan értékelhetjük az árcsökkenést. Ezzel egyidejűleg azonban jelentős visszaesés tapasztalható például az áram keresletében.

Ennek egy jele, hogy például Németországban a 2017-es csúcshoz képest nagyjából 14%-kal esett vissza az ipari termelés. 

Az elemzők szerint ezen a téren a közeljövőben sem várható változás, az európai ipar továbbra is szenvedni fog, ami nem kedvez az új munkahelyek létrejöttének. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »