Hiába a Dömötör Csabával szembeni jogerős ítélet, tovább nyilasozik a kormány a Parlamentben

Hiába a Dömötör Csabával szembeni jogerős ítélet, tovább nyilasozik a kormány a Parlamentben

Hiába a Dömötör Csabával szembeni jogerős ítélet, tovább nyilasozik a kormány a Parlamentben

A tegnapi napirend előtti felszólalások alkalmából Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára beszélt a Jobbik kapcsán „kis nyilas gyökerekről”, tette mindezt annak ellenére, hogy államtitkár társa, Dömötör Csaba ennek kapcsán már jogerősen veszített az Alfahírrel szemben. 

A (kis) nyilasozás ugyanis minimum degradálja a Holokauszt áldozatainak emlékét, rosszabb esetben egyenesen gúnyolja azt. 

A 2019-ben a képviselőtársain sárga csillagot kereső Dömötör Csaba 2021 februárjában a zsidó származását nyíltan vállaló, Jakab Péter, a Jobbik akkori elnökét egy agresszív nyilashoz hasonlította, csak azért, hogy bebizonyítsa, hogy Gyurcsány Ferenc áll az ellenzék mögött. 

„Azzal, hogy az „őszödi szemkilövető” összetákolta a baloldali koalíciót, jól láthatóan kialakult egy munkamegosztás is a baloldalon és ebben a Jobbikra és személy szerint Önre, az agresszív nyilas vagy agresszív ávós szerepét osztották, akinek semmi más dolga nincsen, csak gyűlöletet gyűjteni, gerjeszteni még ott is ahol korábban nem volt”

Hírdetés

idéztük cikkünkben az államtitkárt. 

Dömötör Csaba a szembenézés helyett inkább bírósághoz fordult, mert szerinte az Alfahír megsértette a jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy azt a valótlan tényt állítottuk, miszerint a holokauszt áldozatait gúnyoló, de emléküket mindenképpen degradáló kijelentést tett.

Azt próbálta a bíróságon bebizonyítani, hogy ő a Kormány nevében eljárva a parlamenti felszólalásában egyáltalán nem utalt a holokausztra és annak áldozataira sem; közvetlenül vagy közvetetten nem tett olyan kijelentést, amely a holokauszt áldozatait gúnyolná, emléküket kicsinyítené vagy leértékelné. Ami alapból nem lehet igaz, hiszen a nyilasoknak volt köze magyar állampolgárok módszeres elpusztításához, Jakab Péternek pedig nyilván nem, és még egy-egy durvább hangvételű parlamenti felszólalást sem lehet összehasonlítani egy gyilkosággal.

Jogi képviselőnk a másod fokú eljárás során arra világított rá, hogy „Dömötör Csaba korábbi nyilatkozata – sárga zsidó csillagok hiányolása az ellenzéki képviselőkről – és a köztudottan zsidó felmenőkkel rendelkező Jakab Péter agresszív kisnyilasnak nevezése alapot adtak annak a véleménynek a kifejtésére, hogy a holokauszt áldozatait gúnyolta, de legalábbis emléküket degradálta. A felperes államtitkár ugyanis azt a sárga csillagot „hiányolta”, amelyet nem csak a gettókban, de a koncentrációs-, valamint a haláltáborokban is hordaniuk kellett a zsidó származású embereknek. A felperesnek ez a kijelentése annak idején komoly visszhangot keltett, nem nevezhető ízlésesnek, joggal tekinthető úgy, hogy a holokauszt áldozatainak emlékét sérti. Az pedig köztudomású, hogy a nyilasok milyen szerepet játszottak a deportálásokban, a sárga zsidó csillagot viselő honfitársaink elleni atrocitásokban. Egy olyan személyt hozzájuk hasonlítani, akinek a holokauszt az ártatlan, meggyilkolt felmenői miatt a személyes tragédiája is, azon túl, hogy döbbenetes érzéketlenség, nevezhető a holokauszt áldozatai emléke degradálásnak. Nem túlzás, semmiképpen sem minden ténybeli alapot nélkülöző erre az áldozatok gúnyolása kifejezést használni” – ezt érvelést végül elfogadta a Fővárosi Ítélőtábla. 

A jogerős ítéletben többek között azt is kimondták, hogy az Alfahír „értékítélete a felperes parlamenti felszólalásaihoz kapcsolódott, nem tartalmazott öncélú, a közügyek vitatásán túli közlést, és kifejezésmódja mentes volt a megalázó, bántó, sértő kifejezések használatától”. 

A lényeg, hogy nem lehet tét nélkül, pusztán a saját szórakoztatásunk kedvvért – bárkit – nyilasozni, hiszen azzal azoknak az áldozatoknak a súlyát értékeli le, akiket a valódi nyilasok gyilkoltak meg. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »