Hi everybody! I am Igor from Slovakia! – A kormányfő már angolul terjeszti az igét, s ajánlja a tömeges tesztelést

Hi everybody! I am Igor from Slovakia! – A kormányfő már angolul terjeszti az igét, s ajánlja a tömeges tesztelést

Brüsszeli blamája után újra az angol nyelvvel kacérkodik Szlovákia miniszterelnöke. Igor Matovič egy angol nyelvű videót tett közzé közösségi oldalán, amelyben nem a kormányfő az angol nyelv grammatikájával, szintaxisával és kiejtésével vívott harca a legérdekesebb. Sokkal inkább az önirónai…

„Helló mindenki! Igor vagyok, Szlovákiából!” – kezdi a miniszterelnök angolul a körülbelül ötperces beszédét. Az embernek kicsit az az érzése, mintha a járvány miatt az online térbe kényszerült helyi anonim alkoholisták klubja egyik tagjának első bemutatkozását hallgatná, s ezen a miniszterelnök karikás, vörösben játszó szemei és hatnapos borostája sem segítenek.

A videóban egyébként a kormányfő azokhoz az európai vezetőkhöz szól, akik a koronavírus-járvánnyal harcolnak, de, hogy ezt miért így és miért angolul teszi, azt talán maga a miniszterelnök sem tudja. 

Legfeljebb csak az válik azonnal világossá, milyen ijesztően tud nézni.

Hírdetés

Matovič tulajdonképpen ugyanazokat a paneleket mondja el, hol egész jó, hol meg döcögős angolsággal, amelyeket az elmúlt hetekben már hallhattunk tőle. A videó valódi célja(?) úgy a kétharmada környékén derül ki, Matovič ugyanis azt mondja (s mutatja is), két megoldás van a járvány megfékezésére, vagy lockdown („enyhe, közepes, erős”), vagy tömeges tesztelés. Ebbe a részbe kicsit bele is zavarodik, egyébként egészen vállalható nyelvtana és kiejtése néhány mondat erejéig inkább Anulu „magyarságára” emlékeztet minket a Kincs, ami nincs c. örök klasszikusból. 

„A legjobb kombináció egy enyhe lezárás és egy országos tesztelés” – mondja. Minél többet használjuk, annál alacsonyabbak lesznek a járványügyi számok, tesztelésenként 25-27%-kal. Ennél a résznél jön a „beszéd” egyik legszórakoztatóbb pillanata, amikor a kormányfő a „made” (tettünk, csináltunk) helyett a „mate” (amely egyaránt jelent barátot és párzást) szót találja kimondani, bár javára legyen mondva, nem hagyja, hogy ez a nyelvbotlás megzavarja őt.

A végén Matovičnak sikerül az egész országot még le is égetnie, ugyanis kifejti, 

ha „kedves barátai” tudják egyáltalán hol van Szlovákia, akkor „nagyon szívesen látja őket”. Mondjuk, ha nem, akkor is. Mit lehet még ehhez hozzáfűzni? Nézzék meg a videót!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »