Hétfőn nem sikerült megnyitni a rendkívüli parlamenti ülést

Hétfőn nem sikerült megnyitni a rendkívüli parlamenti ülést

Hétfőn nem sikerült megnyitni a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséggel (NAKA) kapcsolatos rendkívüli parlamenti ülést, mivel határozatképtelen volt a törvényhozás. Újabb próbálkozásra kedden 9 órakor kerül sor.

Az ülést az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte, mely olyan határozatot akar elfogadtatni, miszerint „példa nélküli módon elmélyült az országban az alkotmányos és biztonsági válság” azt követően, hogy a NAKA a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) egyetértésével eljárást indított a Szlovák Információs Szolgálat (SIS), a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) és a belügyminisztérium belső ellenőrző osztálya, az ügyészség és más biztonsági szervek tagjai ellen.

A Smer-SD emellett a határozattal kötelezné Zuzana Čaputová államfőt, teljesítse alkotmányos kötelezettségeit, és biztosítsa az állami intézmények működését, továbbá személyesen tájékoztassa a törvényhozást a helyzetről, és arról, milyen intézkedéseket tett.

A párt emellett arra kötelezné Ódor Lajos kormányfőt, megbízott belügyminisztert, hogy azonnal váltsa le Hamran István országos rendőrfőkapitányt, továbbá helyezzék szolgálaton kívül a NAKA azon nyomozóit, akik ellen korábban büntetőeljárás indult, vagyis az úgynevezett Čurilla-csoportot.

Hírdetés

Emellett az SIS igazgatóját arra kötelezné a párt, hogy azonnal tegyen jelentést a parlamentben az ország nemzetbiztonsági helyzetéről. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több személy ellen indított eljárást a Végkifejlet (Rozuzlenie) akció keretében, például a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatója ellen.

illetve azt a benyomást kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat, továbbá diszkreditálni akarta a bűnüldöző szerveket.

További két személyt bosszúállás szándékával elkövetett hivatalos jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítanak. A helyzet miatt múlt héten összeült az ország biztonsági tanácsa. Az államfő és Ódor Lajos kormányfő is leszögezte, semmiféle puccs nem zajlik az országban, és biztosítva van az intézmények működése. Mindketten leszögezték, azután lenne lehetőségük arra, hogy lépjenek az ügyben, hogy az ügyészség és a bíróság döntést hoz az eljárások törvényességével kapcsolatban.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »