Helyzetkép a komáromi dunai árhullámról – Képekkel

Helyzetkép a komáromi dunai árhullámról – Képekkel

Nyitókép: Körkép.sk

A dunai árhullám 2023. december 27-én Komáromnál déli 12.00 órakor 656 centiméterrel tetőzött, ami a nagymennyiségű csapadék hatására, a folyók vízszint emelkedésével keletkezett. 

A jelenlegi dunai árhullám szerencsére nem közelítette meg a korábbi nagy árvizeket, viszont a két évvel ezelőtti nyári árhullámnál, ami 2021. július 20-án Komáromnál 511 centiméterrel érte le csúcsát, magasabb volt. Akkor elsőfokú, jelenleg pedig másodfokú árvízvédelmi intézkedés bevezetése volt szükségszerű, de még mindig biztonsággal levezethető volt az árvízvédelmi töltések között.

Hírdetés

Összehasonlítási alapként felidézzük a 2013-as, júniusi árvizet, amikor a Duna Komáromnál 845 centiméterrel tetőzött, és szükségszerű volt a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség bevezetése is. Ekkor a komáromi Erzsébet-szigeten, a híd közelében mintegy 60 ezer zsák homokot használtak fel a védekezéshez, és a küzdelem több napig folyt.  

A jelenlegi helyzetnek járt utána a Körkép tudósítója Komáromban, az Erzsébet híd, valamint a Monostori híd közötti szakaszon, továbbá a Kis-Dunának nevezett dunai holtág hajógyáron túleső, felső szakaszán. A két híd közötti kerékpársávnál a Duna víztükre nagyjából a folyómeder pereme alatt 1 méterrel hömpölyög, a bicikliút nyugodtan bejárható, viszont nem árt az óvatosság. A „Kis-Duna” mögötti ártéri területen eléggé ijesztő a kép, mert a fatörzsek derékig vízben állnak, de szerencsére máris csökken a folyó vízszintje, az árhullám Komáromnál levonulóban van. 

Buday Mária A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »