Helyreigazítás a “Jó, ha nem feledjük! – A brüsszeli magyarellenes förmedvény” c. anyagunkkal kapcsolatban

Levelet kapott szerkesztőségünk az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodájától, melyben az irodavezető felhívta figyelmünket a 2015. január 5-én megjelent ” Jó, ha nem feledjük! – A brüsszeli magyarellenes förmedvény” c. anyagunkkal kapcsolatban tévedésünkre  és megkért a helyreigazítás közlésére. Ha tévedünk, természetesen beismerjük, bár ebben az esetben erős fenntartásaink vannak.

Az anyaggal kapcsolatban az irodavezető a következőket hozta tudomásunkra:

Az “Európa ma és holnap” ((Europa Heute und Morgen) c. kiadványt az Európai Parlament Brüsszeli Tájékoztatási Irodája jelentette meg tájékoztatási céllal, jóval Magyarország uniós csatlakozása előtt, 2002-ben (azaz 13 évvel!) ezelőtt.  A kiadvány az EP Brüsszeli Tájékoztatási Irodájának saját kiadványa volt, tudomásunk szerint a kiadvány írásában és szerkesztésében magyarok nem vettek részt. A szakmai kifogásokra és kritikákra való tekintettel és azok figyelembe vételével, az Európai Parlament Brüsszeli Tájékoztatási Irodája 2004-ben (azaz 11 éve!) visszavonta a kiadványt, az hivatalos terjesztésben e dátum óta nem szerepel.  

Jelzem továbbá, hogy az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodáját Magyarország csatlakozását megelőzően 2003-ban hozták létre, tehát a kiadvány megjelenésének időpontjában irodánk még nem is létezett, így annak megjelentetésében semmilyen módon nem közreműködhetett. Jelzem továbbá azt is, hogy a cikk állításával ellentétben semmilyen magyar kormányzati szerv nem vett részt e kiadvány szerkesztésében.

Az említett kiadvány tehát – éppen a megfogalmazott kritikákra való tekintettel – 2004-ben visszavonásra került, így az azóta hivatalos terjesztés alatt nem áll. Szíves tájékoztatásul jelzem azt is, hogy a téma 2004 óta visszatérően és rendszeresen felbukkan, amely megkeresésekre irodánk minden alkalommal hivatalos válaszban jelezte, hogy a kiadványt a szakmai kritikákra való tekintettel 2004-ben bevonták – ezt az elmúlt évek folyamán minden érdeklődő szerv és állampolgár, valamint a sajtó képviselői számára is eljuttattuk. 

Őszintén remélem, hogy a fenti hivatalos tájékoztatás tisztázza a fent említett kiadvánnyal kapcsolatos esetleges félreértést. 

Válaszunk a következő volt:

Köszönettel vettük értesítésüket.

Természetesen a szükséges korrekciókat elvégezzük. Ugyanakkor tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a kiadvánnyal kapcsolatban ugyanilyen helyreigazításra szorul a Fidesz központi honlapja is: http://www.fidesz.hu/hirek/2009-01-09/brusszeli-magyarellenes-formedveny/

Hírdetés

Ráadásul az ott szereplő anyag még 2009-ben jelent meg. Mi ebből a forrásból merítkeztünk.

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy az oldalunkon megjelent cikk bevezetőjében (lead) nem állítottuk, hogy magyar kormányzati szerv részt vett volna a kiadvány szerkesztésében, ugyanis a mondat így szól: “A kiadványban a hazánkról szóló rész mindösszesen csupán egy hétoldalas szöveg, melynek összeállításáért, nyílt nemzetellenességéért az akkori miniszterelnököket terheli a felelősség. ( Mégpedig azért, mert az esetet nem hozták  nyilvánosságra  nem tettek közzé –  pláne, ha ez 2002-ben történtént – ezzel kapcsolatosan azonnal hivatalos állásfoglalást, ezáltal jóváhagyva az összeállítást, sőt belekényszerítették hazánkat az EU-ba.)  Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája sincs megemlítve az Önök által korrekcióra kért anyagban.

Mind ettől függetlenül kizártnak tartjuk, hogy a kiadásáért felelős szervezet a megjelentetés előtt ne egyeztetett volna az akkori magyar kormányzat megfelelő illetékeseivel és azt is, hogy az abban megjelent tartalom összeállításában bizonyos “magyar szakértők” ne közreműködtek volna.

Mindez természetesen csupán a NIF szerkesztőségének a véleménye. Egy biztos, az ominózus kiadvány hihetetlen kárt okozott a magyarság és Magyarország számára. Továbbra is furcsának találjuk, hogy felelősök nincsenek. Egy azonban tény, amit semmiképpen sem lehet elvitatni: egy ilyen tartalmú kiadvány, amiről a helyreigazításban szó esik, megjelent, és ez akkor is igaz, ha azt már akár 11 évvel ezelőtt bevonták.

Helyreigazítás:

Ezek szerint 2015 január 05-én megjelent JÓ, HA NEM FELEDJÜK! – A BRÜSSZELI MAGYARELLENES FÖRMEDVÉNY című anyagunkban helytelenül tájékoztattuk Olvasóinkat arról, hogy: még 2008-ban a Gyurcsány-Bajnai kormányzások, a magyarbálinti – hilleri oktatásügyi időszak idején adta ki az Európai Parlament Információs Hivatal azt a kiadványt, mely az “Európa ma és holnap” címet viseli. Ebben a kiadványban Magyarország is bemutatkozik történelmi múltjával, mint Eu-s tagállam. A kiadványban a hazánkról szóló rész mindösszesen csupán egy hétoldalas szöveg, melynek összeállításáért, nyílt nemzetellenességéért az akkori miniszterelnököket terheli a felelősség.

Ezzel szemben: az “Európa ma és holnap” (Europa Heute und Morgen) c. kiadványt az Európai Parlament Brüsszeli Tájékoztatási Irodája jelentette meg tájékoztatási céllal, jóval Magyarország uniós csatlakozása előtt, 2002-ben.

Helytelenül állítottuk továbbá, hogy “A megjelenés óta eltelt öt év, de úgy tudjuk ezidáig helyreigazítás nem történt.” Ezzel szemben visszavonták a kiadványt már 11 éve. Bár arról nem tudunk, hogy valódi helyreigazítás történt-e volna.

Sárközi Csaba tanár úr gondolatatsorait nem áll módunkban módosítani.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Hírek


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »