Heller Ágnes lánya tüntetett a nacionalizmus ellen, és a kontinensszerte tervezett 5 millióból talán egy-két száz nyugdíjast össze is hozott

Heller Ágnes lánya tüntetett a nacionalizmus ellen, és a kontinensszerte tervezett 5 millióból talán egy-két száz nyugdíjast össze is hozott

A nacionalizmus ellen és egy egységes Európáért demonstráltak szombat délután Budapesten, a Szabadság téren.

A tér sarkán európai uniós zászlókkal összegyűlt több mint száz résztvevőhöz szólva Gerlóczy Ferenc újságíró elmondta: egyidejűleg Európa több mint negyven városban – Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban, Angliában, Portugáliában, Fehéroroszországban, Svédországban, Csehországban és Ciprusban – rendeztek tüntetést német-svájci-osztrák kezdeményezésre.

Az Európai Föderalisták Uniója Magyarország Egyesület képviseletében felszólaló Nagy Eszter kiemelte: az egységes fellépés a demokratikus értékek mellett és a nacionalizmus ellen egész Európában fontos, de Közép-Európában talán még fontosabb.

Szerinte Magyarország mint "relative kis ország" számára egy erős és egységes Európai Unió jelentheti az ország érdekeinek legjobb képviseletét – írja az MTI.

Portálunk nem éri be ennyivel, ezért közöljük az Európa-szerte 5 milliós létszámban reménykedő Népszava-cikket is, amelyből még jobban kiderül, hogy kik is voltak a közreműködők. Elöljáróban jegyezzük meg: a szervező Hermann Zsuzsa Heller Ágnes lánya.

Tanúságtétel Európa mellett: „Gyere velünk és légy szabad!"

Hírdetés

A hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti – hangzott el a szabad, békés és egységes Európa védelmében tartott budapesti tüntetésen.

Fel kellene dolgozni azt a sok traumát, ami akár csak az elmúlt évtizedekben is ért bennünket. A bajok azonban egyre torlódnak, a szembenézés elmaradt – állapította meg Deák Dániel egyetemi tanár a Szabadság téren rendezett szombat délutáni demonstráción.
"Budapest egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott," a magyarországi rendezvényt Hermann Zsuzsa civil aktivista szervezte . Az esemény résztvevői az egységes Európáért, a nacionalizmus ellen tüntettek. Az ötletgazda – ahogyan azt beharangozó cikkünkben is írtuk – Jonas Lüscher svájci-német író és a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák filozófus, Michael Zichy volt.

Úgy érezték, „ideje, hogy jelt adjunk". Felhívásuk szerint szabad és békés Európát szeretnénk, mégis újra terjed a nacionalizmus, az intolerancia. A gyűlölet mind hangosabb, az erőszak mind gyakoribb. Egyes kormányok a „mástól", az idegentől való félelmet szítják és politikai tőkét kovácsolnak belőle. Egyre több a diktatórikus politikus.

Egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e elérni – vagy legalább megközelíteni – a kezdeményezők által remélt összesen 5 milliós létszámot. A budapesti rendezvény ehhez néhány száz emberrel járult hozzá. A résztvevők uniós zászlókkal érkeztek, a demonstráción több DK-s politikus, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Demszky Gábor volt főpolgármester is részt vett.

A program házigazdája a Pa-Dö-Dő, Lang Györgyi és Falusi Mariann volt. Utóbbi megjegyezte, hogy tulajdonképpen nem is tüntetés ez, hanem tanúságtétel. Aztán egy dal következett: „Gyere velünk és légy szabad!"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »