Helembai Ipoly-híd: még nem tudni, mikor adják át a forgalomnak

Helembai Ipoly-híd: még nem tudni, mikor adják át a forgalomnak

Helembai Ipoly-híd: még nem tudni, mikor adják át a forgalomnak Kulcsár Péter2023. 03. 28., k – 16:28 Helemba |

A Helemba és Ipolydamásd közt uniós forrásból megépült új Ipoly-híd már kész és a hídra vezető szlovákiai útszakasz műszaki átadása is lezajlott, de még mindig nem tudni a pontos dátumot, hogy mikor nyitják meg az autós forgalom előtt.

Hírdetés

Szakmai és műszaki szempontból már nincs olyan komoly hiányosság és tényező, ami hátráltatná az új Ipoly –híd átadását. „A felvezető út technikai átadása is megtörtént, a jegyzőkönyv aláírására várunk, a jövő héten ez a folyamat is befejeződik. Ezt követi szlovákiai oldalon az ún. használatbavételi eljárás, azt pedig már az Érsekújvári Járási Hivatal közlekedési osztálya folytatja le” – közölte megkeresésünkre Balkó József, Nyitra megye k­özlekedési osztályvezetője. Mivel sok az érintett, ezért a használatbavételi folyamat több hétig is húzódhat, de, mint Balkó mérnök fogalmazott, ha a magyarországi fő partner szeretné hamarább megnyitni a hidat, akkor szlovákiai oldalon kérni fogják az idő előtti használatbavételi engedély kiadását. A hídra vezető útszakasz Helembán egyébként az építőanyagok drágulása miatt többe került, mint az eredetileg a projektben szerepelt. A megye maximum 15 százalékos emelést engedélyezett, az útszakaszt áfa nélkül 610 ezer euró helyett 701 ezer euróért építette meg a Colas Slovakia. Ezt a költségnövekedést viszont a budapesti irányító hatóság is jóváhagyta.

Nyáron már autózhatunk rajta

A híd hivatalos átadását eddig az is hátráltatta, hogy a NIF Zrt. mint az uniós projekt fő partnere január elsejétől megszűnt és beolvadt az újonnan létrejött Építési és Közlekedési Minisztériumba. A Lázár János vezette új budapesti tárcát kedden többször is próbáltuk elérni, egyelőre nem jártunk sikerrel. Az új híd alapkövét Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter és Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rakta le. Várhatóan ők is nyitják majd meg a forgalom előtt. Az Interreg program keretében, uniós forrásból felépült híd összköltsége közel 4 millió euró. Gyalogosok és kerékpárosok használhatják, valamint 3,5 tonnát nem meghaladó járművek, itt vezet majd át az Eurovelo 6. nemzetközi kerékpárút is. Februárban a helembai farsang keretében tartották meg az új híd nem hivatalos átadóját. Nyitra megye korábbi közlése szerint az idei év második negyedévében már hivatalosan is megindulhat rajta a forgalom.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »