Heger reformőszt ígér: újraéled a tátrai tigris?

Heger reformőszt ígér: újraéled a tátrai tigris?

Eduard Heger kormányfő hétfői sajtótájlékoztatóján jelentette be, milyen reformlépéseket terveznek az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban és a felsőoktatásban.

Heger elmondta, az európai megújulási reformprogram szlovákiai felhasználásának tervét a V4-es országok közül elsőként hagyták jóvá.

A kormányfő reformőszt ígér, három kulcsfontosságú területen terveznek változtatásokat.

Szlovákiába 822 millió euró érkezik a koronavírus-válság hatásainak enyhítésére szánt uniós forásokból – hangzott el a kormányfő és az érintett szaktárcák vezetői által tartott hétfői sajtótájékozatón.

Elindítják az egészségügyi reformot – a kormányfő magasabb színvonalú, hatékonyabb ellátást ígér. 

Szakkórházakat hoznának létre, ahol az adott szakterületnek megfelelő specializált ellátásra számíthatnak a betegek. Új kórházak építését és a meglévők korszerűsítését ígéri a kormányfő.

Hírdetés

Átszervezik a bíróságok hálózatát.

Heger szerint a kormány célja, hogy növeljék az igazságszolgáltatás átláthatóságát

– időben és igazságosabban döntsenek a bíróságok.

A felsőoktatási reform azt célozza, hogy nemzetközi összehasonlításban is versenyképes legyen a szlovákiai felsőoktatás. A kormányfő szerint

kevesebb, de minőségibb képzést nyújtó intézményre van szükség.

A kormányfő hozzátette, a reformok hátterét biztosító törvények egy részét már elfogadta a parlament, de a többi szükséges jogszabály is már előkészítés alatt áll, hamarosan beterjesztik a törvényhozás elé.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »