Heger az orosz kőolajtól és földgáztól való függés felszámolását sürgeti

Heger az orosz kőolajtól és földgáztól való függés felszámolását sürgeti

Szlovákia csak egyetlen módon mászhat ki az orosz energetikai csapdából, meg kell végre szüntetni függőségünket a szibériai kőolajtól és földgáztól – tette közzé Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a közösségi hálón.

„Évtizedek óta áramlik az orosz földgáz és kőolaj Európába, és még sosem fordult elő, hogy a szállítmányokat politikai okokból bárki is visszautasította volna. Az európai cégek a szerződéseknek megfelelően vásárolták az orosz partnerektől a nyersanyagot, fizették a megállapított árat, a kőolaj- és földgázvezetékek tulajdonosai pedig tranzitdíjat kaptak” – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy ez normális kereskedelmi kapcsolat volt.

Hírdetés

Heger felidézte, hogy 2009 telén viszont valami addig elképzelhetetlen dolog történt. „Oroszország leállította az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, elvágva ezzel Európa egy részét a szállítmányoktól. Akkor helyesen reagáltunk, és a szakértőink néhány hét alatt képesek voltak megoldani, hogy a Barátság-vezetékben mindkét irányban áramolhasson a gáz” – mondta Heger. Szerinte a helyzet most megismétlődik. „Putyin elnök értelmetlen obstrukciót eszelt k, hogy rubelben kell fizetni a gázszállítmányokért, és leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló szállítást” – tette hozzá.

Heger megjegyezte, csak a dezinformációkat terjesztő szlovákiai közeg nem hajlandó belátni, hogy Oroszország megbízhatatlan partner. „Ezért aztán ostobaságokat találnak ki, például azt terjesztik, hogy Ukrajna zsarolja Szlovákiát a kőolaj és földgáz elzárásával. Holott ennek éppen ellenkezője igaz. Putyin az, aki zsarol minket” – jelentette ki Heger.

Az „orosz energetikai csapdából” való kiszabadulás Heger szerint komoly erőfeszítésekbe és anyagiakba fog kerülni. „De ezt az akadályt is legyőzzük, úgy, ahogy a 2009-est. Hiszen most sem egyedül kell megbirkóznunk vele, hanem erős demokráciákkal közösen” – zárta Heger.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »