Heger: A szlovákiai polgárok döntésén múlik, hogy milyen lesz a koronavírus-járvány harmadik hulláma

Heger: A szlovákiai polgárok döntésén múlik, hogy milyen lesz a koronavírus-járvány harmadik hulláma

Nyitókép: SITA/Peter Rusko

A szlovákiai polgárok döntésén múlik, hogy milyen lesz a koronavírus-járvány harmadik hulláma – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a besztercebányai nagy kapacitású oltóközpont meglátogatásakor.

A kormányfő szerint a Delta-variáns formájában újabb járványhullám érkezik Szlovákiába, ezért ki kell alakítanunk a COVID-19-cel szemben immunitást. Heger azt is hozzátette, hogy a célt két módon tudjuk elérni: oltással vagy azzal, hogy a lakosság nagy része átesik a betegségen.

„Mintegy 2,2 millió ember van beoltva, ebből maximum négy olyan haláleset történt, amely az oltással lehet összefüggésben. A második hullám idején 600 ezer fertőzöttünk volt és 14 ezer halálesetünk. Olyan úton szeretnénk járni, ahol az emberek nem halnak meg“

– jelentette ki Heger azzal, hogy az oltás sokkal nagyobb védelmet biztosít, mint a koronavírus-fertőzésen való átesés.

A miniszterelnök felszólította a lakosságot, hogy közösen járuljanak hozzá a harmadik hullám megelőzéséhez. Heger egyúttal azt is megjegyezte, az oltásnak gazdasági hatása is van.

  „Szemtanúi lehettünk a bezárt boltoknak, a bezárt iskoláknak és a leállított idegenforgalomnak. Nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön a harmadik hullám során“

Hírdetés

– jegyezte meg Heger, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az oltást már a körzeti orvosok rendelőiben is be lehet adatni. Eddig Szlovákia-szerte 500 orvos kapcsolódott be az oltásba.

A besztercebányai oltóközpontban tett látogatáson Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) is részt vett, aki külföldi példákat hozott fel az oltás hatékonyságára.

Elmondta, hogy Hollandiában és Belgiumban is rakétagyorsasággal nő az új fertőzöttek száma, de a lakosság 60 százalék feletti átoltottsága miatt ez nincs hatással az egészségügyi rendszer leterheltségére.

„Amennyiben a lakosság nagy része immunizált, akkor nem kerül sor a kórházak túlterheltségére, így az egészségügyi dolgozóknak nem csak a sürgős esetekkel kell foglalkozniuk”

– magyarázta Lengvarský.

A besztercebányai oltóközpontban előzetes regisztráció nélkül kezdték el oltani az érdeklődőket. A kerület lakosságának mindössze 33%-a kapta meg legalább az első oltást, itt halad a leglassabban az oltási kampány.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »