Heger a búzakivitelről, és Ukrajna újjáépítéséről beszélt Zelenszkijjel Kijevben

Heger a búzakivitelről, és Ukrajna újjáépítéséről beszélt Zelenszkijjel Kijevben

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Eduard Heger ideiglenesen megbízott szlovák kormányfő és Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter pénteken Kijevbe utazott, hogy ott Volodimir Zelenszkijjel találkozzanak. A TASR tudósítása szerint a találkozón szó esett az ukrán gabona kiviteléről és a szlovák cégek esetleges részvételéről Ukrajna újjáépítésében.

Zelenszkij megköszönte Szlovákia eddigi segítségét, miközben saját szavai szerint tudatosítja, hogy ez a szlovák kormány számára nem egyszerű.

Heger a búzakivitelről szólva kiemelte, hogy közös megoldást kell találni arra, hogy miként jusson el a gabona Ukrajnából Afrikába ahelyett, hogy az európai piacon kötne ki és ezzel diszkriminálná a helyi termelőket. Az ukrán elnök erre úgy reagált, hogy beszélni fog a kereskedőkkel, hogy ne éljenek vissza a helyzettel.

Zelenszkij egyúttal arra kérte Szlovákiát, hogy segítsen néhány letarolt város helyreállításában például iskolák vagy kórházak újjáépítésével.

Heger részt vett Zelenszkijjel Bucsa városának megemlékezésén is. Mint ismert, a bucsai mészárlás során közel 500 civilt öltek meg.

Hírdetés

A megbízott szlovák kormányfő a megemlékezésen elmondta, hogy az orosz hadsereg egy évvel ezelőtt Bucsában olyan szörnyűségeket követett el, amelyek nem maradhatnak büntetés nélkül.

“Sosem feledkezünk meg az árról, amelyet az ukránok fizettek meg”

mondta Heger, aki szerint Ukrajnában az értékekért, szabadságért, emberi jogokért és a demokráciáért folyik a harc.

“A szabadságot sosem vehetjük magától értetődőnek” – figyelmeztetett Heger, aki szerint Ukrajna megérdemli, hogy demokratikus és szabad legyen, amihez szüksége van a szövetségesei támogatására.

Végül meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajnának az Európai Unió részévé kell válnia. “Ukrajna Európába tartozik” – hangsúlyozta, majd angol nyelvű beszédét ukránul, “Dicsőség Ukrajnának!” köszöntéssel fejezte be.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »