Házelnök: Örményország nem lép ki a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből

Örményország nem lép ki a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (ODKB), nem született ilyen döntés – közölte újságírókkal szerdán Alen Szimonján, a jereváni parlament elnöke.

Előzőleg örmény vezetők – közöttük Nikol Pasinján miniszterelnök, valamint a védelmi és a külügyminiszter – bejelentette, hogy nem vesz részt a szervezet november 22-i minszki csúcstalálkozóján.

Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára a közszolgálati televízióban múlt kedden bejelentette, hogy Jereván nem vesz részt az ODKB ülésein, mert nem kapta meg az igényelt segítséget a szervezettől 2021 májusában, amikor azeri erők hatoltak be Örményország szuverén területére – közölte kedden este.

Hírdetés

"A 2020-as háborút követően, amikor az ODKB bejelentette, hogy Hegyi-Karabah nem minősül Örményország szuverén részének, és a szervezet nem tud foglalkozni ezzel a kérdéssel, Örményország felhagyott az ODKB ülésein való részvétellel. 2021 májusában azeri csapatok behatoltak Örményország szuverén területére. Akkor is az ODKB-hoz fordultunk, de attól a pillanattól fogva egészen tavaly szeptemberig, amikor Azerbajdzsán ismét rátámadott Örményországra (…) és, amikor mi újból a szervezethez fordultunk segítségért, nem kaptuk ezt meg" – mondta Grigorján.

Alen Szinomján is közölte, hogy nem utazik el az ODKB parlamenti közgyűlésének decemberi ülésére. Örményország visszahívta az ODKB mellé akkreditált nagykövetét is, és nem nevezett ki újat.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a minszki tanácskozáson történő örmény részvétel elutasítása kapcsán kijelentette, hogy Moszkva számít Örményország további részvételére a szervezet munkájában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »