Hazánk, a magyar nyelv (Irodalmi karaván Juhász Annával)

Hazánk, a magyar nyelv (Irodalmi  karaván  Juhász  Annával)

A magyar kultúra napjához (január 22.) igazítva irodalmi karavánt indít idén a Petőfi Kulturális Ügynökség. A 25-én Sepsiszentgyörgyön induló, 26-án Kézdivásárhelyen folytatódó sorozat estjeinek házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes-Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart.

Kányádi Sándor gondolatait – Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv – mottóul véve a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálják. Az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett határok nélkül megismertetni a kortárs szerzőket – közli a szervezet, hozzátéve: egy olyan irodalmi roadshow-t szeretnének lebonyolítani, amely a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is össze tud kapcsolni. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatják” az irodalmat, kiemelten Erdélyben.

Sokat gondolkodtak azon, hogy milyen irányok mentén állítsák össze a programokat, részletezte Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója. Elmondta, több célt kapcsoltak egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, melyet személyes élményekkel szeretnének megerősíteni: élményeket adni az olvasóknak, kíváncsivá tenni őket általuk addig nem ismert szerzők, könyvek iránt. Emellett az érdekli őket, hogy a meghívott alkotók hogyan gondolkodnak, legyen szó akár a nyelvről, akár egymásról, akár egy-egy klasszikusról, akár egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. A találkozások, a kölcsönös megismerés, a párbeszéd, az egymásra irányuló figyelem azok a motívumok, melyeket szeretnének minden alkalommal a közönség elé vinni, ennek minden váratlanságával és hitelességével együtt, ecsetelte Pál Dániel Levente. Hozzátette, „minden művészet befogadása élmény, szól a közhelyes igazság, melyet mi kicsit megcsavartunk. Azt szeretnék, hogy legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út élmény, s akkor biztos a siker, és nyert egy újabb olvasót a magyar irodalom”.

Hírdetés

Juhász Anna elmondta, céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja: legyen élő, irodalmi párbeszéd határok nélkül. „Egy-egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra. Más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk” – tette hozzá.

Az Irodalmi Karaván első utazására a magyar kultúra napját követően kerül sor. A kiemelt dátum alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, írja közleményében az ügynökség.

Juhász Anna vendégei január 25-én 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban Bartis Attila Marosvásárhelyen született, Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, valamint Bogdán Zsolt Csíkszeredában született Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. Január 26-án 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban Bartis Attila író részvételével zajlik az est.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »