Havas Szófia lefasisztázta az ’56-osokat

Havas Szófia lefasisztázta az ’56-osokat

Elhatárolódik, de megértően viszonyul az MSZP Havas Szófia kijelentéseihez, amelyben zsidóellenes pogromként beszélt az 1956-os forradalomról egy orosz televízióadásban. A műsor miatt a külügyi tárca bekérette az orosz nagykövetet.

Bekérette Oroszország budapesti nagykövetét a Külügyminisztérium, miután az 1956-os magyar forradalmat egyoldalúan bemutató műsort közölt az állami televízió. „A találkozón a tárca világossá fogja tenni, senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és a forradalom hőseiről” – közölték.

A műsorban megszólalt Havas Szófia, Horn Gyula volt miniszterelnök rokona, aki azt mondta, hogy a forradalom alatt „házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat”. Hozzátette: „ezek nem radikálisok voltak, hanem valóságos fasiszták”. Havas Szófia arról is beszélt, hogy szerinte Amerika érdeke volt a forradalom kitörése és „a CIA által kiképzett nácik” visszatérését szerették volna előmozdítani, akik „a fasiszta-ellenforradalmi puccsot voltak hivatottak előmozdítani”. A tendenció­zusan összeállított műsorban számos történelemhamisító jelenetet mutattak be, belső ellentétként, polgárháborúként ábrázolva a forradalmi eseményeket.

Hírdetés

Semmilyen szankciója nem lesz Havas Szófia kijelentésének a szocia­lista pártban – derül ki a sajtóosztály kérdéseinkre küldött válaszából. Azt hangsúlyozták, hogy „Havas Szófia mondatai a forradalommal kapcsolatban ellentétesek az MSZP álláspontjával”. Azt is kiemelték, hogy „párttagunk véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, amelynek során 1956-ban az édesapját elveszítette”.

Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke megkeresésünkre azt mondta: „semmi nem érdekel, ami az Orbán-szövetséges Putyin tévéjében megjelenik, és nem is akarom azt kommentálni.” Az LMP szerint Havas Szófia gyalázta 1956 emlékét, és a párt azt közölte: megengedhetetlen, hogy az egykori elnyomók mai állami médiája hazugságokkal próbálja bemocskolni az ellenük vívott forradalmat.

Havas Szófia korábban többször is botrányt okozott a magyar forradalommal kapcsolatos hasonló kijelentéseivel, bocsánatot soha nem volt hajlandó kérni. 2008-ban egyedüliként szavazott nemmel a Fővárosi Közgyűlésben arra, hogy a kommunisták által meggyilkolt Mansfeld Péterről nevezzenek el egy parkot a II. kerületben. A Katynban a szovjetek által lemészárolt lengyel tisztek emlékművének felállításáról szóló határozat elfogadásakor pedig tüntetőleg kivonult.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »