Hatszáz hódra van kilövési engedély

Hatszáz hódra van kilövési engedély

Mivel a vízfolyások mentén veszélyhelyzetet és komoly károkat okoz, akár 600 hódot is kilövettethetne jövő áprilisig a regionális vízügyi igazgatóság az engedély szerint. A Hanságban 200, a Szigetközben 160 elejthető. Az elejtés szabályai azonban rendkívül szigorúak, így a kérdés továbbra is az: ki vállalja a feladatot?

A veszélyhelyzetet teremtő elszaporodott eurázsiai hódállomány csapdázással és lőfegyverrel való gyérítését engedélyezte a kormányhivatal, mint illetékes hatóság az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésére. Összesen 600 példányt lehetne így elejteni 2022. március 31-ig (korábban 250-re kaptak engedélyt), ebből 200-at a Hanságban, 160-at Szigetközben. Az engedély az illetékes vadásztársaságot jogosítja fel, hogy saját vadászterületén belül a parttól maximum 50 méteres távolságra kilője a hódot. Miután ez megtörtént, az állatot be kell gyűjtenie (jó eséllyel a vízről), jelezni a hatóságnak, akinek reagálásáig (hogy mi legyen a tetemmel), mélyhűtve tárolni. Részletes nyilvántartást is szükséges vezetni az elejtésről, valamint arról, hova kerültek, vagy hol semmisítették meg az elhullott állatot.

Hírdetés

Ha csapdával fogják be a hódot, akkor azt csak olyan eszközzel tehetik, amely semmilyen sérülést nem okoz. Ehhez szakértőt kell bevonni. Ha az állat csapdába kerül, akkor a vadásztársaság végezheti el a piszkos munkát, „életének kíméletes kioltását lőfegyverrel”. Ha esetleg kérelem érkezik, akkor nem vár rá halál, közérdekből lehet tartani és bemutatni arra jogosult szervezeteknek. Természetesen a teljes folyamatról pontos és részletes naplót kell vezetni.

Ezek után nem csoda, ha ennyire szigorú szabályok mellett alig akad vadásztársaság, aki vállalná ezt a feladatot. A végrehajtásba bevont vadászatra jogosult szervezetek által elejtett éves egyedszám a lehetőségekhez képest szerény, mindössze 10-12 példány körüli.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »