Hátat fordít a világ Putyin Oroszországának

Hátat fordít a világ Putyin Oroszországának

Sorra fordulnak el a nyugati nagyvállalatok Oroszországtól, egymás után jelentik be, hogy átmenetileg felfüggesztik vagy végleg megszüntetik egyes tevékenységüket. Többek között nagy pénzintézetek, techcégek, autógyártók és szórakoztatóipari vállalatok léptek. Fontos hangsúlyozni, hogy nyilvánvalóan Ukrajna iránti szimpátiacselekvésről és gesztusokról is szó van, de ez üzleti racionalitás és kényszer is egyben, ugyanis ha az ellátási zavarok miatt nincs alkatrész, vagy a szankciók miatt nem tudnak elszámolni a cégek, akkor a gyártás és az értékesítés is problémássá válik.

Élelmiszeripar

A McDonald’s nemrég bejelentette, hogy ideiglenesen bezár minden éttermet és szünetelteti tevékenységét Oroszországban. A gyorsétteremlánc nagyon népszerű az országban, mintegy 850 üzlettel és 62 ezer alkalmazottal vannak jelen. Számos bírálat és bojkottra való biztatás után „beállt a sorba” a Coca-Cola és a Pepsi, de csatlakozott a Burger King, a KFC, a Starbucks is. A Heineken ugyancsak leállítja a sörgyártást és az értékesítést is Oroszországban.  

Energiaszektor

A BP és a Shell után egy újabb supermajor olajcég, az Exxon Mobil is bejelentette, hogy beszünteti oroszországi olaj- és gázipari tevékenységét, továbbá felfüggeszti az új beruházásokat.

 

A nagy repülőgépgyártók

A Boeing felfüggeszti az alkatrészek szállítását, a karbantartást és a technikai támogatást az orosz légitársaságoknál és leállítja moszkvai tevékenységét – közölte a vállalat. Az Airbus szintén leállította az orosz légitársaságok támogatását és nem küld már alkatrészeket Oroszországba, de hozzátette, hogy még vizsgálja, hogy a moszkvai mérnöki központja nyújthat-e a helyi ügyfeleknek szolgáltatásokat a nyugati szankciók alatt.  

Kiskereskedelmi szektor

A Nike és a német Puma is közölte, hogy ideiglenesen leállítja a weboldalán és az alkalmazásban történő értékesítést Oroszországban. A francia L’Oreal Group kozmetikai cég felfüggeszti üzleteinek munkáját és befektetéseit Oroszországban, és bezárja online boltjait is. Az Estée Lauder pedig bezárja üzleteit, és felfüggeszti szállításait az országba.

A H&M szünetelteti az összes oroszországi eladást. A számos márkát működtető H&M csoportnak tavaly novemberben 168 üzlete volt Oroszországban.

Hírdetés

Az Ikea is bezárja 17 oroszországi áruházát, mint közölték a régióban 15 ezer dolgozót érint közvetlenül a leállás, de a vállalat nem függeszti fel a fizetéseket, legalábbis egyelőre.  

Média és szórakoztatóipar

A Warner Bros. bejelentette, hogy a múlt héten bemutatásra került The Batman című filmet visszavonta az orosz mozikból, miután a Walt Disney ugyancsak szünetelteti a mozifilmek oroszországi bemutatását. A Sony szintén leállította a Morbius című Marvel-adaptáció bemutatását az országban.

Eközben a Netflix is közölte, hogy felfüggesztik a streaming szolgáltatást Oroszországban, mert nem felel meg az új orosz szabályoknak, amelyek szerint az államilag támogatott csatornákat kellene sugározniuk.

A Spotify ugyancsak közölte, hogy határozatlan időre bezárja oroszországi irodáját.  

Bankok és pénzügyi szolgáltatók

A HSBC brit multinacionális bank, a francia Société Géné­rale és a dél-koreai Shinhan Bank is számos orosz bankkal szüntette meg kapcsolatait, gyakorlatba ültetve ezzel a SWIFT bankközi üzenetküldő rendszerre vonatkozó nyugati szankciókat.

A Visa és a Mastercard fizetési szolgáltatók több orosz pénzintézetet zártak ki a hálózatukból, az American Express közleményben közölte, hogy a világszerte kibocsátott American Express kártyák nem működnek többé Oroszországban, és az Oroszországban kibocsátott kártyák nem működnek az országon kívül. A vállalat azt is bejelentette, hogy megszünteti üzleti tevékenységét Fehéroroszországban.  

Autóipar

A nagyobb autó- és teherautó-gyártók, köztük a Volvo és a General Motors is leállították az Oroszországba irányuló exportot. A Ford szintén közölte, hogy felfüggeszti oroszországi közös vállalatát, a ZF Friedrichshafen német autóipari beszállító ugyancsak leállította az összes szállítást Oroszországba. A Harley-Davidson felfüggesztette az értékesítéseket Oroszországba, és a Toyota is bejelentette, hogy az ellátási lánc zavarai miatt leállítják az oroszországi autógyártást, illetve az országba történő importot is. A Volkswagen ugyancsak leállítja a járművek gyártását Oroszországban és felfüggesztette az orosz piacra irányuló exportot.  

Techcégek

A Facebook anyavállalata, a Meta blokkolni fogja az RT és a Szputnyik orosz hírcsatornákhoz való hozzáférést az Európai Unió egész területén, és nemrég a Twitter is bejelentette, hogy minden olyan link, amely egy orosz állami médiaszervezet weboldalára mutat, automatikusan egy erről a körülményről hírt adó címkét kap. A YouTube szintén blokkolta az orosz állami médiát Ukrajnán belül, beleértve az RT-t is.

Az Apple bejelentette, szünetelteti összes terméke értékesítését Oroszországban. Leállította az országba irányuló összes exportját és korlátozta az Apple Pay-t és más szolgáltatásokat. Kiemelték, az orosz állami média, az RT News és a Sputnik News, amelyeket az EU is keményen szankcionált, már nem tölthetők le az Apple Store-ból Oroszországban.

Az Airbnb egy tweetben közölte, hogy a cég felfüggeszti minden tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban. A Microsoft is közölte, hogy felfüggeszti termékeinek és szolgáltatásainak értékesítését Oroszországban. (portfolio.hu)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »