Határőröket is megsebesítettek a lengyel határt rohamozó migránsok

Határőröket is megsebesítettek a lengyel határt rohamozó migránsok

Egyre feszültebb a helyzet a fehérorosz-lengyel határon, a migránsok két határőrt is megsebesítettek a hétvégén, mialatt megpróbálták áttörni a határkerítést. A migránsok túlnyomó többsége iraki Kurdisztánból származik, túlnyomó többségük jó anyagi körülményeket hagyott hátra, de fehérorosz ügynökök becsapták őket – mondta az M1-nek a Kurdisztáni Régió alelnöke.

Elszabadultak az indulatok szombat hajnalban a fehérorosz-lengyel határon: a migránsok egy több mint 100 fős csoportja támadt a lengyel határőrökre. Eleinte kövekkel és kerítésrudakkal dobálták őket, majd áttörtek a kerítésen, két lengyel határőr könnyebb sérüléseket szenvedett. Az összes határsértőt előállították, a varsói védelmi minisztérium közleménye szerint többüknél késeket találtak.

„Az látjuk, hogy az utóbbi hetekben kiéleződött a helyzet, a migránsok erőszakosan próbálnak áttörni a határon” – mondta a határon szolgáló hadosztály szóvivője.

A belorusz helyzet az egész unió számára jelent kihívást, ezért utazott most Vilniusba Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Jens Stoltenberg NATO főtitkár, ahol a fehéroroszországi migrációs válságról egyeztettek Litvánia elnökével. Gitanas Nauséda kijelentette:

A fehéroroszországi katonai fejlemények újabb szintre emelhetik a válságot az Európai Unió keleti határain. „Ez új kihívás elé állítja a NATO-t, ezért szövetségünk stratégiájának is alkalmazkodnia kell, készen kell állnia. Nem zárjuk ki, hogy kérelmezni fogjuk a NATO-alapszerződés 4. cikkelye szerinti eljárás kezdeményezését, amely egy tagállam területi integritásának veszélybe kerülésekor léphet életbe” – mondta a litván államfő.

Hírdetés

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette: megemelik a térségnek szánt határvédelmi támogatások összegét.

„Litvánia már eddig is 37 millió eurós vészhelyzeti támogatásban részesült, azonban bejelenthetem: megháromszorozzuk Litvánia, Lengyelország és Lettország határvédelmi alapját, tehát összesen 200 millió euróra emeljük” – mondta Ursula von der Leyen. Hozzátette: Az Európai Unió eddig soha nem látott, szoros együttműködést kíván kiépíteni a NATO-val.

A Fehéroroszorságban rekedt migránsok túlnyomó többsége iraki kurd fiatal, akiket ügynökök csalták csapdába: több ezer dollárt csaltak ki tőlük, majd magukra hagyták őket – mondta az M1-nek adott exkluzív interjúban Dzsáfár Musztafa sejk, Iraki Kurdisztán alelnöke.

„Véleményem szerint ezeket az embereket becsapták, ezért is van, hogy sokan közülük most sorban állnak, hogy visszatérjenek Kurdisztánba.

Hivatalosan is felkértük a fehérorosz külképviseleteket, hogy háttérellenőrzés nélkül ne bocsássanak ki vízumot. Miután ez nem történt meg, a kurdisztáni és az iraki kormány bezáratta Fehéroroszország bagdadi nagykövetségét és a főkonzulátust Erbílben. De még mindig vannak olyan utazási irodák, amelyek próbálnak vízumot szerezni az embereknek” – mondta Kurdisztán Régió alelnöke.

A kelet-európai migrációs válság lesz a fő téma hétfőn a NATO-külügyminiszterek rigai csúcstalálkozóján: a lett fővárosba várják többek között Szijjártó Péter magyar és Anthony Blinken amerikai külügyminisztert is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »