Határátlépés: Miért nem engedik be a Szputnyik V oltással rendelkezőket?

Határátlépés: Miért nem engedik be a Szputnyik V oltással rendelkezőket?

Magyarország és Ukrajna nemrég megállapodott abban, hogy a két ország elfogadja egymás oltási igazolását, és a beoltottak szabadon, karantén nélkül utazhatnak egymás országaiba. Azonban az ukrán-magyar határon az utazók azt tapasztalják, hogy a Szputnyik V oltással rendelkezőket nem engedik be Ukrajnába.

A határőrség kifejtette, hogy az oltáshoz szükséges igazolás megszerzéséhez a vakcina a WHO listáján kell, hogy szerepeljen.

Az ukrán határőrök nem engedik be az országba azokat az utazókat, akiknek az oltási útlevelében szerepel az orosz Szputnyik V oltás,

mivel az Egészségügyi Világszervezet és Ukrajna ezt nem ismeri el

– mondta Valentin Melnyik, a Boriszpil-1 határőrszolgálati osztály első helyettes vezetője.

„A Szputnyik V oltást az Egészségügyi Világszervezet nem ismeri el, ezért mi sem fogadjuk el. Csak azokat az oltásokat, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet elismert és amelyeket mi elismerünk” – idézte Melnyik szavait a zn.ua hírportál.

Hírdetés

A Szputnik V vakcinával oltott külföldiek csak negatív PCR-teszt vagy antigénteszt jelenléte esetén engedhetők be Ukrajnába.

Az ukrán állampolgárokat pedig házi karanténba küldik.

Hozzátette, hogy ha az ilyen utasok átszállással repülnek más országokba, akkor nem érkeznek meg az útlevél-ellenőrzéshez, automatikusan felmennek az átszállási zónába, és elhagyják Ukrajnát.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálatnál elmondták, hogy az oltáshoz szükséges igazolás megszerzéséhez a vakcina a WHO listáján kell, hogy szerepeljen.

Jelenleg ez a lista az alábbi oltásokat tartalmazza:

A COVID-19 oltási programok a világ számos országában működnek, és mivel egyre többen oltják be magukat a koronavírus ellen, az országok megnyitják határaikat az oltott látogatók előtt.

Néhányan feloldják a kötelező karantén- és tesztkorlátozásokat azok számára, akik utazni akarnak és teljes körű oltással rendelkeznek.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »