Hatalmas szakadék tátong a városi és vidéki iskolák között – ismerte el a tanügyminiszter

Hatalmas szakadék tátong a városi és vidéki iskolák között – ismerte el a tanügyminiszter

Az oktatás kérdése kezd nemzetbiztonsági üggyé válni Romániában – vélekedett Sorin Cîmpeanu egy, az iskolai tesztelést és oltást taglaló konferencián.

Az oktatási miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában óriási különbségek vannak iskola és iskola, diák és diák között az információhoz és technikai vívmányokhoz való hozzáférés tekintetében. „Nem csak nemzeti jelentőségű, de már nemzetbiztonsági jelentőségű üggyé kezd válni az oktatási rendszer helyzetének megoldása” – mondta.

Hírdetés

Az iskolaelhagyás miatt Románia a sereghajtó országok között van Európában az oktatás terén, és emellett nálunk feltűnően nagy a különbség a vidék és a város között: míg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban az a jellemző, hogy városon körülbelül 10%-os, vidéken pedig 11%-os az iskolaelhagyási ráta, addig Romániában urbánus környezetben a diákok 5%-a, vidéki környezetben viszont 25%-a adja fel tanulmányait – részletezte Cîmpeanu.

A tanügyminiszter szerint a helyzet tovább romlott a világjárvány kitörésével, ezért „idejében fel kell ébrednünk, nehogy a pandémia azzá váljon, amit egyikünk sem akar: kegyelemdöféssé egy olyan oktatási rendszer számára, amely már így is betegeskedik.” (agerpres)

Kiemelt kép forrása: mijung Park képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »