Hatalmas sportszerűségéről tett tanúbizonyságot a maratonfutás leváltott királya

Hatalmas sportszerűségéről tett tanúbizonyságot a maratonfutás leváltott királya

Kelvin Kiptum Chicagóban 2:00:35-öt futva megdöntötte Eliud Kipchoge férfi világcsúcsát úgy, hogy életében ez volt a harmadik maratonfutása. A korábbi rekorder is megszólalt.

A 23 éves kenyai csúcsdöntése mégsem volt egészen váratlan – állítja a eurosport.hu. Kelvin Kiptum ugyanis az első két versenyét – Valenciában és Londonban – is megnyerte, méghozzá sokáig emlékezetes futással.

Kiptum mindhárom maratoniját úgy nyerte, hogy a táv második felén gyorsabban futott, mint az elsőn (negative split). Ráadásul Londonban és Chicagóban is 1 órán belül volt a második félmaratonja (59:43, illetve 59:45). 2008-ig ezek az idők félmaratoni világcsúcsok lettek volna.

A portál emlékeztet rá, hogy 1993-ban futottak először egy órán belüli félmaratont. Ugyanakkor a kenyai sportoló eddig minden alkalommal 30 és 40 km között futott a leggyorsabban. Londonban és Chicagóban 28 percen belül volt 10 km-en (27:50, 27:52), ez a résztáv jobb, mint Káldy Zoltán magyar csúcsa.

Kiptum eddigi három maratoniján a legrosszabb 5000 métere 14:40 volt.

Hírdetés

Olyan fölényesen nyert, hogy 30 és 35 között 14 percen belüli 5000 méterrel rázta le a többieket az utolsó két versenyén (13:49, 13:51).

https://www.eurosport.hu/atletika/sifan-hassan-minden-idok-masodik-legjobb-idejevel-nyerte-a-chicago-marathont_vid2006755/embed-video.shtml

Teljesítményével akár a magyar örökranglista hatodik helyére lenne jó, ám a hatból négyen kevesebb mint 2 másodperccel futottak jobbat ennél. Ráadásul 1976 óta csak a csúcstartó Káldy Zoltánnak sikerült.

Mindhárom maratonija az első hatban van az örökranglistán, ő az egyetlen ember, aki háromszor futott 2 óra 2 percen belül (Kipchoge kétszer, Bekele egyszer).

Sokan fanyalogva állnak a rekordhoz, mondván, „nyulaztak” neki – szélárnyékot biztosítottak neki futás közben -, esetleg a cipőjével vagy a szerekkel lehetett valami trükk, ami eddig nem derült ki, de majd ki fog. Az ő vitorlájukból fogja ki a szelet a korábbi rekorder friss nyilatkozatával:

„A legboldogabb ember vagyok a világon, hogy valaki jobbat tud nálam. Kívánom neki, hogy újra és újra döntsön rekordokat, akár én. Kiptum fiatal, messzire jut még” – fogalmazott Eliud Kipchoge.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »