Hatalmas károkat okozott a gátrobbantás (Ukrajna)

Hatalmas károkat okozott  a gátrobbantás (Ukrajna)

Folytatódtak a tömeges kitelepítések tegnap Dél-Ukrajnában, miután részlegesen megsemmisült a kahovkai gát, ami miatt számos Dnyeper menti településen áradások keletkeztek, és amiért Moszkva és Kijev továbbra is egymást okolja. Szakemberek szerint évtizedekig tartó károkat okozhatott az ukrán gátszakadás, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága attól tart, hogy több ezer gyalogsági akna szóródott szét a területen, mert elsodorta azokat a víz.

A határt – tulajdonképpen a frontvonalat – az orosz és ukrán erők között jelenleg a Dnyeper folyó képezi, amelynek jobb parti részét Ukrajna ellenőrzi, bal parti része pedig orosz megszállás alatt áll, és Moszkva annektálta.

„A legnehezebb helyzet Herszon város Korabelnij kerületében alakult ki. Ott 3 és fél méterrel emelkedett meg a vízszint, és több mint ezer házat árasztott el a víz” – közölte Olekszij Kuleba, az ukrán elnöki hivatal helyettes kabinetfőnöke. Hozzátette: a kitelepítések a következő napokban autóbuszokkal és vonatokkal folytatódnak.

„Több mint 40 ezer embert fenyeget az árvíz. Az ukrán hatóságok több mint 17 ezer embert evakuálnak. Mintegy 25 ezer civil az oroszok által ellenőrzött területen él” – közölte kedden Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

„Ukrajnában 24 települést árasztott el a víz” – jelentette be Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Emellett az orosz ellenőrzés alatt álló oldalon is többtucatnyi elárasztott település van, amiről azonban az orosz kommunikáció közel sem egységes. Míg Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Oroszország által kijelölt kormányzója szerint „nincs szükség nagyszabású evakuációra” a megye oroszok megszállta részén, Nova Kahovka orosz helytartója, Vlagyimir Leontyijev szerint az erőmű gátja „folyamatosan omlik össze, a víz ellenőrizetlenül ömlik át rajta”. Elmondta, hogy a város víz alatt áll, és 900 lakosát kitelepítették, legalább hét ember eltűnt.

 

Hírdetés

Tízezer hektár víz alatt

Az első becslések szerint mintegy tízezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt álló részén. Ellenkező oldalon, az oroszok által megszállt területen sokkal súlyosabb áradás várható – közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium a honlapján. Részletes információkat az elkövetkező napokban fognak közzétenni, amikor a tárcának pontosabb képe lesz a helyzetről.

„Az ember okozta katasztrófa ezenfelül 31 szántóföldi öntözőrendszer vízellátását fogja megzavarni Dnyipropetrovszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban” – derült ki a közleményből. „A vízi erőmű károsodása miatt a dél-ukrajnai földek már jövőre sivataggá válhatnak” – tették hozzá.

A történtek a lakott területek ivóvízellátását is érintik majd, és a halászatra nézve is negatív következményekkel járhatnak – olvasható az ukrán mezőgazdasági tárca közleményében.

 

Segítséget ígér az ENSZ

Az ukrajnai gátszakadás valós következményei csak napok múlva válnak nyilvánvalóvá – jelentette ki az ENSZ válságkezelési főtitkárhelyettese kedden New Yorkban a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén, amelyet a Nova Kahovka víztározó gátján bekövetkezett robbanás miatt hívtak össze ukrán és orosz kezdeményezésre. Martin Griffith a Biztonsági Tanács tagjai számára tartott összefoglalójában rámutatott, hogy a frontvonal mindkét oldalán ezreket érint a katasztrófa otthonok megsemmisülése, élelmiszer- és ivóvízhiány, valamint a megélhetés elvesztése formájában. Az ENSZ tisztségviselő elmondta, hogy az ukrán kormánnyal együttműködésben a világszervezet áramfejlesztőket, mobil víztisztító berendezéseket és az árvízhelyzetek kezelésében jártas szakembereket küld a válság sújtotta régióba. Különösen aggasztónak mondta a helyzetet azokon a területeken, amelyeket egyelőre nem tudnak elérni, és a világszervezet készségét hangoztatta arra, hogy segélykonvojokat juttassanak el az orosz megszállás alatt álló területekre is.

Az ülésen Oroszország és Ukrajna képviselője is a másik felet vádolta a gáton bekövetkezett robbanásért, Kína képviselője mély aggodalmát fejezte ki a gátszakadás humanitárius és gazdasági következményeit illetően, az Egyesült Államok helyettes ENSZ-nagykövete Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúját jelölte meg a katasztrófa okaként.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »