Hatalmas a nyomás Magyarországon, hogy mondjon le a kárpátaljai magyarok jogainak védelméről

Hatalmas a nyomás Magyarországon, hogy mondjon le a kárpátaljai magyarok jogainak védelméről

Az “óceán mindkét partjáról” hatalmas nyomás nehezedik Magyarországra, hogy adja fel a kárpátaljai magyarság nemzetiségi jogainak védelméről szóló álláspontját, de ez semmilyen körülmények között nem fog megtörténni – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Mindezt annak kapcsán mondta el, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Magyarország tiltakozása ellenére április 4-ére összehívja a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülését. Ezt a formációt Stoltenberg a magyar álláspont tiszteletben tartása miatt évek óta nem hívta össze.

Szijjártó szerint Stoltenberg döntése sérti a NATO egységét, majd leszögezte, hogy Magyarország semmilyen NATO vagy uniós integrációs folyamatot nem fog támogatni, amíg Ukrajnában helyre nem állítják a magyar közösség nemzetiségi jogait. Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem többlet jogokat követel Ukrajnától, hanem mindössze a jogcsorbításokat megelőző állapot visszaállítását.

Hírdetés

A legújabb ukrán intézkedések következtében nagy esély van rá, hogy szeptemberben 99 kárpátaljai magyar alap- és középiskola szűnhet meg.

Szijjártó azt is kiemelte, hogy már a NATO-Ukrajna Bizottság összehívása sérti a NATO egységét, de Stoltenberg biztosította Magyarországot, hogy az ülésen lesz helye a kisebbségvédelemmel kapcsolatos felvetéseknek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »