Hat külhoni pedagógusszervezettel lépett együttműködésre az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Hat külhoni pedagógusszervezettel lépett együttműködésre az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Hat határon túli magyar pedagógusszervezettel kötött együttműködési megállapodást az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Június 8-án Egerben, a Líceumban. A kontraktus értelmében az EKKE lehetőséget biztosít a határon túli köznevelési intézmények számára a Komplex Alapprogramba történő bekapcsolódásra, valamint pedagógus továbbképzések és felnőttképzési programok közös lebonyolítására.

Kétnapos szakmai programra érkeztek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre hat külhoni magyar pedagógusszervezet képviselői. Az eseménysorozat nyitányán Pajtókné Tari Ilona rektor köszöntötte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete, valamint az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége képviselőit, hangsúlyozva: az egyetem elkötelezett mind a köznevelés, mind pedig a felsőoktatás területén az egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási tér létrejöttéért.

Ezen célunk élérése érdekében kiemelten fontos feladatunk erősíteni és továbbápolni a szakmai kapcsolatokat a külhoni pedagógusszervezetekkel – hangsúlyozta. Emlékeztetett: a közös munka évtizedes hagyománnyal bír. Elmondta: olyan keretmegállapodás aláírására kerül most sor, amely révén az egyetem oktatói szaktudásukkal segítik a szervezetek pedagógus-továbbképzési és felnőttképzési tevékenységét; s az EKKE lehetőséget biztosít a határon túli köznevelési intézmények számára a Komplex Alapprogramba történő bekapcsolódásra; illetve a programhoz kapcsolódó szakmai szolgálatások igénybevételre. Ismert: a köznevelés módszertani megújítását megvalósító Komplex Alapprogram nagy értéke, hogy a diákok egyéni fejlődésére fókuszál és élményszerűvé teszi a tanulást. Mára elmondható: hazánkban több mint 110 ezer gyermek tanul e metódus szerint, s csaknem 8000 pedagógus kapcsolódott be a módszertani fejlesztésbe.

Elhangzott: a külhoni szervezetek segítséget nyújtanak az egyetem oktatói és hallgató számára az intézménylátogatások, a tanulmányutak, szakmai gyakorlatok megszervezésében, de lehetőség nyílik pedagógus továbbképzések és felnőttképzési programok közös lebonyolítására is.

Hírdetés

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke úgy fogalmazott: a mai világban felértékelődött az együttműködések jelentősége, hogy a tapasztalt kihívásokra közösen keressék a választ, megoldást. Kiemelte: reményeik szerint közös nyári szabadegyetemeken, évközi külhoni és anyaországi továbbképzéseken szorosabbra fűzhetik a partnerséget.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Fotó: Szántó György

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »