Hat jóslat Karácsony Gergelytől a választásról, ami nem jött be

Karácsony Gergely választások előtt tett jóslatait posztolta Facebook oldalára Deák Dániel politológus. A hat állításából egyik sem vált valóra.

Jóslat: „Én azt gondolom, hogy nagyjából olyan 60 körzetig el tud jutni az ellenzék.”

A valóság: Az ellenzék mindössze 18 egyéni körzetben tudott nyerni, ez a Karácsony által jósoltnak alig harmada.

Jóslat: „Én több mint 50 százalékkal nyertem meg a főpolgármester-választást, azóta minden mérés szerint az ellenzék erősödött Budapesten. Szerintem mi 50 százalék felett leszünk, szerintem még az is lehet, hogy a 60-tól sem leszünk messze.”

A valóság: Az ellenzék Budapesten 47 százalékot ért el, ez közel 557 ezer szavazatot jelent – ami 130 ezerrel kevesebb, mint négy éve.

Jóslat: „Nincs olyan választókerület, ahol a Fidesznek lenne győzelmi esélye Budapesten.”

Hírdetés

A valóság: a Fidesz a nem végleges eredmények szerint két körzetben is győzött.

Jóslat: „Az én prognózisom az, hogy minimum 40 egyéni körzetet a 106-ból megnyerjen az ellenzék.”

A valóság: Mint említettük az ellenzék mindössze 18 egyéni körzetben tudott nyerni, ez a szám még a felét sem éri el annak, amit a főpolgármester „minimumként” elvárt.

Jóslat: „Én ma nagyobb esélyt látok a kormányváltásra, még az elemző agyammal is, ami azért néha bekapcsol.”

A valóság: A Fidesz újabb kétharmados többséget szerzett, a jelenlegi eredmények alapján 136 képviselője lesz az Országgyűlésben, míg az Egységben Magyarországért jelöltjeinek 55.

Jóslat: „Minden tudásunk, amit a politikáról tudunk, az alapján nagyon szoros eredmény várható, egy-két százalék országosan.”

A valóság: A Fidesz-KDNP listás szavazatok 54 százalékát kapta, az Egységben Magyarországért listája 34 százalékot kapott. Ez húsz százalékos különbség, ami a Karácsony által remélt 10-20 szorosa.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »