Hat agyserkentő vitamin

Hat agyserkentő vitamin

Az emberi agy a világ legkomplexebb szerkezete, aminek rengeteg különböző tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön.

A tápanyaghiány következménye lehet pszichológiai rendellenesség, az öregkori kognitív hanyatlás, sőt fejlődési rendellenesség is. Ráadásul, mint az embereken és állatokon egyaránt elvégzett kísérletek bebizonyították, egyes tápanyagok hatására a különböző kognitív funkciók, mint a memória vagy a tanulás sokkal jobban működnek. Ezért fontos, hogy rendszeresen juttassunk szervezetünkbe az agy szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagokat – a medicaldaily.com gyűjtése alapján most össze is szedtük a hat legfontosabbat – írja a Házipatika.com.

A vitaminok B-csoportja rendkívül fontos az egészséges agy szempontjából. A tiamin megtalálható az agyban és az idegsejtekben egyaránt, hozzájárul az idegi impulzusok továbbításához. A B1-vitamin-hiány olyan betegségek okozója lehet, mint a Korsakoff-szindróma, mely olyan memóriazavarokat okozhat, mint amit a krónikus alkoholisták tudnak produkálni.

Többféle élelmiszerből is kinyerhető ez a nagyon fontos vitamin, például spenótból, spárgából vagy lencséből. A szervezetbe jutó B9-vitamin fele a májban tárolódik, ezért van az, hogy a B-vitamin-hiány gyakran vezet májkárosodáshoz. A folsav fontos szerepet játszik az aminosavak szintézisében, és az idegszövetek termelődésében. A kutatások szerint egy folsavkúra akár 8 héten át is képes felturbózni az ember memóriáját.

Hírdetés

Keveseknek kell bemutatni az agyban óriási koncentrációban megtalálható vitamin áldásos hatásait. Az erős antioxidáns vitamin citrusfélékből és egyes zöld levelű zöldségekből nyerhető ki a leghatékonyabban. A dopamin szintézisét végző vitamin az agyat is megvédi az oxidatív stressztől. Mivel a szervezet nem képes tárolni a C-vitamint, ezért napi rendszerességgel kell legalább 90 milligrammot juttatni számára.

Az egyik legfontosabb ásványi anyag, ami nem csak a csontok, de az agy szempontjából is kritikus. Fontos szerepet játszik ugyanis az idegsejtek közti kommunikációban, és az idegek ingerfelvevő képességének szabályozásában is. Ha alacsony a test kalciumszintje az sokféle egészségügyi gondokat okozhat, még szerencse, hogy a csontjaink nagy mennyiségben tárolnak belőlük.

A magnézium az az anyag, ami a B-vitaminokat aktívvá teszi, azaz hiába szedünk rengeteget a vitaminokból magnézium nélkül azok semmit sem érnek a test szempontjából. A magnézium emellett jó hatással van a memóriára, és a sejtek membránjainak impulzustovábbító képességére. Mivel a kalciummal együtt szabályozzák az idegek ingerlékenységét, hiánya akár neurológiai betegségekhez is vezethet.

Noha pontosan a tudósok sem értik miért, a cinkhiány képes komoly neurológiai és pszichológiai problémákat okozni. A Parkinson- és Alzheimer-kórban szenvedőknél például kimutatták, hogy a cink-homeosztázisuk nem működik megfelelően. A tökmag, a marhahús, a rák mind kiváló cinkforrások a szervezet számára.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »