Hasznos tippek shaggy szőnyeg tisztításához, hogy sokáig puha és tiszta maradjon (x)

Hasznos tippek shaggy szőnyeg tisztításához, hogy sokáig puha és tiszta maradjon (x)

A hetvenes évek egyik legnagyobb lakberendezési trendjének számítottak a shaggy szőnyegek, amelyek manapság reneszánszukat élik. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ez a típus rendkívül sokoldalú, így számtalan stílusú, színösszeállítású és hangulatú helyiségben megállhatja a helyét – természetesen ezen az is segít, hogy végtelenül sok színben, mintában és formában megtaláljuk ma a piacon. 

Ez eddig mind szép és jó, hiszen van egy mutatós, puha, kényelmes shaggy szőnyegünk. A gond csak ott kezdődik, amikor a tisztításával kell foglalkozunk, ami eltér a szokványos daraboknál megszokott rutintól. De nem kell aggódni: a feladat nem lehetetlen, most pedig tippeket is adunk, hogy ne gyűljön meg vele a bajunk!

Milyen gyakran csináljuk?

Változó, hogy az egyes háztartásokban milyen gyakran kell tisztítanunk a szőnyegeket. Ahol kevés por jön be kintről, nincsenek gyerekek, akik összemaszatolhatnák a szőnyeget, vagy háziállatok, amelyek miatt tele lehetne szőrrel, akkor elegendő hetente két-három alkalommal porszívózni. Ugyanakkor ez változhat, ha forgalmas helyen van a szőnyeg, illetve ha vannak „nehezítő körülmények”, ilyen esetekben érdemes naponta átszaladni rajta. És ne feledjük: minden évben egyszer kijár neki egy alapos mélytisztítás, amit profikra is bízhatunk.

A shaggy szőnyeg tisztításának menete

Mielőtt belevágunk a tisztításba, ellenőrizzük, hogy milyen anyagból készült a szőnyeg, hiszen például egy bárányszőr-shaggyvel finomabban kell bánni, mint egy szintetikus darabbal. A következő menetrend általánosan biztonsággal használható minden shaggyn, ráadásul puha és bolyhos marad a szőnyeg, ha ezt elvégezzük rajta. 

Hírdetés

Ha kisebb méretű a szőnyeg, akkor először rázzuk ki, így eltávolítva a nagyobb felszíni szennyeződéseket, a hosszú szálak közé ragadt „szemetet”. Ezután fogjunk egy porszívót, és alaposan menjünk át a felületen! A legjobb, ha a porszívót különböző szögekből, oda-vissza mozgatjuk, hogy a szálakat kellőképpen felborzoljuk, és ezáltal könnyebben kiszedjük közülük a port és egyéb koszokat. Legyünk azért óvatosak és inkább lassabban haladjunk, hogy ne károsítsuk az anyagot!

Ezután vizsgáljuk meg, hogy vannak-e esetleg foltok a felületen. Ha igen, akkor használjunk valamilyen kíméletes tisztítószert, általánosan jól beválik, ha meleg vízhez keverünk egy kis mosogatószert, és egy szivacs vagy ruha segítségével finoman átdörzsöljük a foltot. Ezután a nedvességet itassuk fel, és lehetőség szerint akasszuk fel valahová a szőnyeget, hogy a levegő átjárhassa és megszáradhasson!

Ha azt is szeretnénk, hogy igazán puha és bolyhos legyen, akkor érdemes néha átfésülni a szőnyeg szálait! Ezt egy lószőrből készült kefével tegyük vagy egyszerűen a kezeinkkel.

Ami pedig a kellemes illatot illeti, használjunk szódabikarbónát! Szórjuk be vele bőségesen a szőnyeget, hagyjuk a szálak között egy estén át, majd másnap porszívózzuk fel vagy rázzuk ki! Így minden kellemetlen szagtól megszabadulhatunk. 

Vigyázzunk rá!

Láthatjuk tehát, hogy nem sokkal bonyolultabb egy shaggy szőnyeg tisztítása sem, csak egy kicsivel több körültekintést és törődést igényel. Azonban ha a fenti tippeket betartjuk, és évente legalább egyszer egy „nagytakrításra” is benevezünk, akkor hosszú-hosszú éveken át élvezhetjük a szőnyegünk adta kellemes látványt és kényelmet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »