Harvardi tudósok szerint a különös formájú égitest egy idegen csillagközi szonda lehetett

Harvardi tudósok szerint a különös formájú égitest egy idegen csillagközi szonda lehetett

Az egyik legtöbb vitát kiváltó égitestről a Harvard asztronómusai úgy véli, hogy akár egy földön kívüli szonda is lehet. Az Oumuamua névre hallgató égitest nem csak alakja miatt rendkívüli, hanem pályája miatt is. Úgynevezett retrográd pályán halad, ami a Naprendszerbe tévedő objektumok mindössze 0,01 százaléka jellemző.

A harcard egyes tudósai szerint azonban az égitest mesterséges, és amolyan vitorlás, amely a napszelet lovagolja meg.

A csillagászokat az bizonytalanította el, hogy az Oumuamua első vizsgálatakor az aszteroidák közé sorolták. De amikor az égitest távolodni kezdett, és a Hubble űrtávcső közben figyelte, meglepő dolog történt: ahelyett, hogy lassult volna, gyorsítani kezdett. Ez a napsugarai okozta hőhatás eredménye, ami viszont csak az üstökösökre jellemző.

De két csillagász legutóbbi tanulmányában ezt cáfolja. Nem történt ugyanis anyagkipárolgás – aminek üstökös esetén meg kellett volna történnie – illetve semmilyen egyéb jelét nem adta az Oumuamua, hogy üstökös lenne.

Hírdetés

Abraham Loeb és Shmuel Bialy így arra a következtetésre jutott, hogy a rejtélyes égitest valójában egy vitorlás, amely a napszél (napból érkező részecskehullám) hajtóerejét használva szeli át az űrt. Ez a „meghajtás” semmilyen üzemanyagot, vagy energiát nem igényel egy szonda utaztatásához. Kell hozzá azonban egy nagy felületű „vitorla”, amibe „belekap a napszél”. Az elképzelés azért izgalmas, mert megmagyarázná az Oumuamua különös alakját.

írja két csillagász tanulmányában.

Sme.sk

Nyitókép: Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »