Háromszéken töltötte pihenőszabadsága egy részét Novák Katalin

Háromszéken töltötte pihenőszabadsága egy részét Novák Katalin

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke pihenőszabadságának egy részét Székelyföldön töltötte augusztus végén, szeptember elején, az utolsó napokban Háromszéken időzött. Novák Katalin családja körében érkezett a nyaralásra: férje, Veres István, három gyermeke, Ádám, Tamás és Kata, valamint orvos szülei, dr. Novák Zoltán csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos, szegedi egyetemi tanár és dr. Mohácsy Katalin fül-orr-gégész szakorvos társaságában. A közel egy hétig tartó családi nyaralás a sajtónyilvánosság kizárásával zajlott, és Novák Katalin székelyföldi politikusokkal sem találkozott. 

A családi nyaralás augusztus 27-én Udvarhelyszéken, Farcádon az újkenyér ünnepi istentisztelettel kezdődött és másnap Gyergyóban folytatódott, ahol a köztársasági elnök és családja felkereste a gyergyószentmiklósi örmény római katolikus templomot – Novák Katalin a férje révén szamosújvári örmény gyökerekkel is rendelkezik –, majd aznapi programjában a Gyilkos-tó meglátogatása és a Gyilkos-tó környékét uraló 1344 méter magas Kis-Cohárd hegycsúcs megmászása szerepelt.

Hírdetés

Augusztus 30-án az úzvölgyi katonai temetőbe látogatott Novák Katalin és kísérete, ahol egy általa golyóstollal aláírt piros-fehér-zöld szalagot is hagyott. Az elnök asszony Facebook-oldalán közölt fénykép szerint aznap egy erdei tisztáson szalonnasütésen vettek részt. Egy másik általa közölt fényképen éppen kürtőskalácsot fogyaszt, „Ha Erdély, akkor kürtőskalács” – írta a kép fölé. Hargita megyében a felsoroltakon kívül Gyimesbükköt is felkereste, és megtekintette a 2021 augusztusában Szépvizen megnyílt Székely Határőr Emlékközpontot. 31-én a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp meglátogatása következett. Aznap csíki áfonyapálinkával koccintva ünnepelte meg a család Kata tizenötödik születésnapját. „Csíki áfonya-, azaz kukujzapálinkával koccintottunk szülinapos lányunk egészségére” – írta közösségi oldalán Novák Katalin.

Novák Katalin és családja augusztus 31-én délután érkezett Háromszékre. Csiszárfürdőn Johann Taierling társtulajdonos fogadta őket és mutatta be az üdülőtelepet. Útban Csiszárfürdő felé a köztársasági elnök rövid időre az Apor lányok feredőjénél is megállt, ahol kalauzával, Albert Zoltán turisztikai szakemberrel együtt megmártotta lábát az egyik medence kénes vizében. Bálványosfürdőről a köztársasági elnök Zabolára, a Mikes-birtokra utazott, ahol családjával együtt két éjszakát töltött az új kastélyban. Szeptember elsején az ötvenhektáros Mikes-kastélykerttel ismerkedtek – hintóval és lovas szekérrel járták be a helyet –, szombat reggel pedig hazafelé indultak. „Vége az egyhetes családi nyaralásnak. Búcsúzunk Erdélytől. Csíki sörrel, mi mással” – adta hírül szombat délelőtt fényképes Facebook-bejegyzésében Novák Katalin.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »