Háromszázmillió eurós veszteség (Koronavírus elleni oltóanyag)

Háromszázmillió eurós veszteség (Koronavírus elleni oltóanyag)

Románia a koronavírus ellen beszerzett oltóanyag felét sem használta fel, így az Európai Bizottság közvetítésével lebonyolított vakcinabeszerzés csaknem háromszázmillió eurónyi kárt okozott a költségvetésnek – állapította meg zárójelentésében a világjárvány miatt elrendelt rendkívüli állapot, illetve későbbi veszélyhelyzet idején végzett közbeszerzések szabályosságának kivizsgálására másfél éve létrehozott parlamenti különbizottság.

A több mint 300 oldalas zárójelentésben a különbizottság felrója, hogy az uniós vakcinabeszerzési szerződések titkosítása miatt nem tudta pontosan megállapítani, mennyi pénzt költött Románia az oltóanyag beszerzésére, de a veszteségek nagyságrendjét több százmillió euróra becsüli.

Hírdetés

A számvevőszék által megküldött adatok szerint Románia 2020. december 26. és 2023. március 9. között 80 650 000 oltást rendelt meg koronavírus ellen, amiből eddig 35 455 000-et vett át. A ténylegesen beadott dózisok száma kevéssel haladja meg a 17 milliót. Készleten van még 3 280 000 adag, míg csaknem 9,5 millió adagnyi vakcinát meg kellett semmisíteni, mert lejárt a szavatossági ideje, illetve mintegy 5,6 millió dózis feleslegessé vált vakcinát sikerült értékesíteni mintegy 59 millió euróért.

Bár nem rendelkezett pontos adatokkal, a parlamenti bizottság kiszámította, hogy Románia 11,2 eurót fizetett a Pfizer, és 22,5 dollárt a Moderna által gyártott vakcinák adagjáért. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy az Európai Bizottság (EB) Románia nevében 3,5 eurós, illetve 4,5 dolláros darabáron a teljes megrendelt vakcinamennyiségre kifizette az előleget a gyártóknak, a testület úgy értékeli, hogy csak az oltásokra kifizetett előleg legalább 282 millió euróba került a román költségvetésnek. A lejárt szavatosságú 9,5 millió vakcina teljes beszerzési ára és a mintegy 45 millió feleslegesen megrendelt oltásra kifizetett előleg együttes értéke a parlamenti bizottság számításainak megfelelően több mint 270 millió euróra tehető.

A testület hasonló mértékű veszteségekről számolt be az egészségügyi védőfelszereléseket forgalmazó Unifarm állami vállalat közbeszerzéseinél is, amelyeknek a kivizsgálására több mint száz bűnvádi eljárás indult.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »