Hároméves rekordon az euróövezeti infláció

Hároméves rekordon az euróövezeti infláció

Májusban 2018 vége óta a legmagasabb szintre emelkedett az infláció az euróövezetben az energiaárak nagymértékű növekedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közölt előzetes adatai alapján.

Májusban az előzetes adatok alapján 2 százalékkal emelkedett az éves fogyasztói árindex az áprilisi 1,6 százalék után. Az elemzői várakozásokban 1,9 százalék szerepelt májusra. A nem végleges adat meghaladja az Európai Központi Bank (EKB) célját, hogy középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon az infláció.

Májusban az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal. A szolgáltatások 1,1 százalékkal, az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek ára 0,6 százalékkal nőtt.

Hírdetés

Az energiaárakat nem számolva 0,9 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció ugyancsak 0,9 százalék volt. Áprilisban mindkét kategóriában egyaránt 0,7 százalékot mértek.

Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben.

A fogyasztói árak legnagyobb, 4 százalékos éves emelkedését Luxembourgban regisztrálták. Litvániában 3,5 százalékkal, Észtországban 3,1 százalékkal, Ausztriában pedig 3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A legkisebb növekedés Máltán volt, 0,2 százalék, illetve Portugáliában 0,5 százalék.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »