Hároméves a Telefonos Lelkigondozói Szolgálat

Hároméves a Telefonos Lelkigondozói Szolgálat

2020 áprilisának folyamán református lelkipásztorok és mentálhigiénés segítő szakemberek kezdeményezésére új telefonos szolgálat jött létre, amely elsősorban lelki segítséget kíván nyújtani. A Telefonos Lelkigondozói Szolgálat vonalai immár három éve élnek. A tapasztalatokról az ötletgazdát, Szathmáry Zsuzsanna református lelkipásztort kérdeztük…

Általában milyen problémákkal keresik fel a Telefonos Lelkigondozói Szolgálatot?

Szolgálatunk működésének három éve alatt leginkább a veszteséggel, a gyásszal, a magánnyal, életvezetési és párkapcsolati problémákkal, szorongásos tünetekkel és krízishelyzetekkel kerestek meg bennünket.

Kik azok, akik a hívásokat várják?

A hívásokat elkötelezett szakemberek várják, több évtizedes lelkipásztori, pedagógusi, lelkigondozói tapasztalattal, akik az alaphivatásuk mellett többségében mentálhigiénés segítő szakemberek, illetve van köztünk egy okleveles szupervízor is. A hét minden napján várjuk a hívásokat, megkereséseket. Sajnos, szolgálatunkat 2020-ban veszteség érte, amikor egyik kollégánk, munkatársunk, Tóth Árpád lelkipásztor tragikus hirtelenséggel elhunyt. Drága emlékét szívünkben őrizzük.

Működésük három éve alatt mennyien hívták a szolgálatot?

Hírdetés

Minden munkatársunk maga vezeti, jegyzi a klienskörét, ezeket az adatokat bizalmasan kezeljük; viszont elmondhatom, hogy túlzottan nagy számokról nem beszélhetünk. Fokozatos és hosszú távú építkezés folyik, a szolgálatunkat különböző színtereken és platformokon népszerűsítjük. Eddigi tapasztalatunk szerint a lelki problémáknál a megoldási lehetőségek közül az emberek legtöbbször a könnyebbik utat választják: az orvosi szakszolgálatok igénybevételével a gyógyszeres kezelési módot. Reménységünk, hogy a problémamegosztásnak a kultúrája fejlődni fog, és az ezt megalapozó bizalom megerősödik a lelkigondozói, mentálhigiénés segítő szolgálat irányába.

Van-e valami, amin változtatni szeretnének a jövőben az eddigi tapasztalataik alapján?

A telefonos lelkigondozás mellett – állandó helyszínekkel – nagyobb mértékben szeretnénk meghirdetni a személyes beszélgetések lehetőségét, továbbá szeretnénk nyitni az online beszélgetések irányába is. Együttműködnénk olyan szakemberekkel, akikhez adott esetben jó szívvel tudnánk továbbküldeni a klienseket. Ehhez kapcsolódik egy felvidéki szaknévsor létrehozása, amely a segítő szakmák magyar nyelvű szakembereit gyűjtené össze.

Összességében hogyan értékelik ezt a három évet?

Ezzel a szolgálattal úttörők vagyunk; jelenlétünkkel azt a határterületet szeretnénk betölteni, ami a személyes, a baráti nagyon bizalmas problémamegosztás és a klinikai szakszolgálat között van. Ennek a kultúrája hiányzik, illetve most teremtődik. Sok munkával járó, nehéz és hosszú, de reményteli út ez. Reményre hangolva várjuk mindazokat, akik változnának, változtatnának életükön, helyzetükön, szemléletükön.

Megjelent a Magyar7 2023/22.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »