Három év kihagyás után újra közösen szervezi meg a Komáromi Napokat Észak és Dél

Három év kihagyás után újra közösen szervezi meg a Komáromi Napokat Észak és Dél

1992-től hagyományosan a dicsőséges tavaszi hadjárat emlékére közösen rendezi meg Észak-és Dél-Komárom a régió legnagyobb fesztiválját. 2020-ban és 2021-ben a világjárvány miatt elmaradt, tavaly pedig csak Észak-Komárom rendezte meg a harminc éves múltra visszatekintő fesztivált. Ennél is régebbi gyökerekkel rendelkezik (2019-ben szervezték meg ugyanis 45. alkalommal) a két Komárom között megtartott futóverseny, amelyet idén május elsején rendez meg közösen Észak-és Dél-Komárom.

Az elmúlt évtizedekben vitathatatlanul kinőtte magát a rendezvény: nemcsak a város, de a térség „fesztiválindító” rendezvénysorozatává vált, amely az 1849-ben az osztrák csapatok által ostromgyűrűbe zárt komáromiak április 26-ai dicső tettét hirdeti – rögzítették ma Észak-és Dél-Komárom polgármesterei a Monostori híd Látogatóközpontjában tartott közös sajtótájékoztatón.

Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere hangsúlyozta, a Komáromi Napok rendezvénysorozat a szeretet, a barátság és a példamutatás szimbóluma.

A szokáshoz híven, a rendezvénysorozat a két város közösen tartott ünnepi testületi ülésével veszi kezdetét a dél-komáromi Csillagerődben, ahol átadásra kerülnek a városok legrangosabb díjai.

A dél-komáromi ingyenes programoknak a Jókai-liget ad otthont, ahol bemutatkoznak a város egyesületei, civil szervezetei és lesznek zenei-, kulturális- és sportrendezvények egyaránt. Itt többek között fellép a Bon-Bon, a Hooligans zenekar, Deák Bill Gyula és a Republic.

Hírdetés

Ezzel párhuzamosan április 27. és 30. között a Monostori erődben rendezik meg az Erőd Fesztet, ami egy belépős rendezvény, de a komáromiak kedvezménnyel válthatnak rá jegyet.

Itt színpadra áll a Tankcsapda, a ValMar, Majka, Delhusa Gjon, a Neoton Família, Demjén Ferenc és Rúzsa Magdi. Molnár Attila a programok kapcsán elmondta, igyekeztek a legszélesebb körből válogatni, reméli, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét, de abban is bízik, hogy az eddigi hagyományokhoz híven, az északiak és a déliek kölcsönösen ellátogatnak egymás rendezvényeire, hiszen erről is szól Komárom, az összetartozás városa – húzta alá.

Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere örömét fejezte ki, amiért a két város újra együtt rendezi meg a Komáromi Napokat (mint ismert, a világjárvány miatt két évig nem lehetett közösségi eseményeket szervezni, majd tavaly Észak-Komárom egyedül rendezte meg a Komáromi Napokat). Emlékeztetett, április 26-án, csütörtökön veszi kezdetét a rendezvénysorozat és az északi oldalon május elsejéig, hétfőig tart, hiszen az munkaszüneti nap.

Fellép többek között Pápai Joci, Rácz Gergő, a Desmod, Elán Forever, LGT Revival, a Bikini, valamint jubileumi nagykoncertet ad az Első emelet. Keszegh Béla elmondta, a két Komárom között zajló futást május elsejére tervezik, a komáromi erődök érintésével.

„Zöld és környezettudatos fesztivált készítünk, emellett igyekszünk hangsúlyt fektetni rá, hogy a szórakozás mellett elegendő teret kapjon a mozgás és a sport” – jegyezte meg, hozzátéve, színes családi programokkal is készülnek, az öt napos rendezvényt pedig fényjátékkal zárják május elsején a Klapka téren.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »