Három erdélyi magyar műemlék-épület felújítása kezdődhet meg Maros megyében

Három erdélyi magyar műemlék-épület felújítása kezdődhet meg Maros megyében

Az RMDSZ Maros megyei szervezet 2018-ban döntött egy Szolidaritási Alap létrehozásáról, amellyel elsősorban a Maros megyei települések életében jelentőséggel bíró, közösségformáló erejű, közérdekű beruházásokat támogatnak – közölte a Maros megyei RMDSZ. A Szolidaritási Alapot az RMDSZ-es polgármesterek a megyei költségvetésből, a településüknek visszaosztott keretösszeg egy bizonyos százalékával támogatják.

Maros megye tanácselnöke, a szervezet megyei elnöke Péter Ferenc fontosnak nevezte a településvezetők gesztusát, hiszen ebben a járvány nehezítette időszakban is összefogásról és együttérzésről tettek tanúbizonyságot. Idén négy beruházás érdekében mondtak le költségvetésük egy részéről a polgármesterek, így az összesen 920 ezer lejes Szolidaritási Alapból Nyárádszereda, Ákosfalva, Gyulakuta és Küküllőszéplak részesül – fejtette ki Péter Ferenc.

Hírdetés

A legtöbb pénzt – 650 ezer lejt – Nyárádszereda önkormányzata kapta egy műemléképület megvásárlására. A Kós Károly tervei alapján épült ingatlan jelenleg magántulajdonban van, az önkormányzat pedig szeretné megvásárolni, hogy inkubátorházat működtessen itt. A polgármesteri hivatal, élve elővásárlási jogával, az ingatlanban lakó mindkét családdal megegyezett, hogy megvenné az épületet. Ehhez járulnak hozzá a megye RMDSZ-es polgármesterei is a kisvárosnak megszavazott 650 ezer lejjel.

A Szolidaritási Alapból Ákosfalva község 170 ezer lejt kap, hogy folytatni tudja a nyárádszentbenedeki Toldalaghy-kastély felújítását. A kastélyt nagyercsei Tholdalagi Zsigmond illetve unokája, gr. Tholdalagi Zsigmond építette az 1800-as években. A kommunizmus éveiben a helyi állami mezőgazdaság székhelye volt. Az önkormányzat a rendszerváltás után vette át a romos állapotban levő kastélyt, és néhány éve elkezdték az eredeti állapot visszaállítását.

Gyulakuta és Küküllőszéplak egyformán 50-50 ezer lejes támogatásban részesült a Szolidaritási Alapból. A gyulakutai önkormányzat a falu református templomának felújítását támogatná ebből az összegből, ahol az épületen belül folytatott ásatásokon egy kisebb, Árpád-kori templom alapja, valamint egy érintetlen 17. századi kripta is előkerült. Küküllőszéplak polgármesteri hivatal a leégett héderfájai református harangláb helyreállítására kérte és kapta meg a támogatást.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »