Hányféle nyugdíjat kaphatunk?

Hányféle nyugdíjat kaphatunk?

Több tíz vagy éppen több száz eurót fizetnek az alkalmazottak és a magánvállalkozók havonta, hogy idős korukra, baleset vagy betegség, esetleg közeli családtag elvesztése esetén támogatást kapjanak a Szociális Biztosítótól.

A havonta elvezetett járulékokból fizeti a biztosító a nyugdíjakat, a táppénzt, a gyermekgondozási díjat és az apasági támogatást.

Az elvezetéseink alapján igényelhetjük ezeket az juttatásokat, persze csak akkor, ha teljesítjük a feltételeket és elegendő ideig fizetjük a biztosítást.

Fontos megemlíteni, hogy a szociális biztosítás rendszere szolidáris, ami azt jelenti, hogy a havi befizetésekből mindenkinek juttatnak. A biztosításként befizetett összegek nincsenek félretéve a biztosított személyi számláján, hanem a szociális biztosítási alapok részét képezik, amelyekből azoknak fizetnek juttatásokat, akiknek szükségük van rá és teljesítik a feltételeket. Leegyszerűsítve: a mostani dolgozók járulékaiból fizetik a nyugdíjakat.

A leggyakrabban kifizetett szociális juttatás az öregségi nyugdíj. 2023-ban 1,77  millió idős ember kapott nyugdíjat. 2024-ben az öregségi nyugdíj átlagos összege 679,70  euró.

Milyen nyugdíjakat fizet az állam?

Hírdetés

Öregségi nyugdíj: Ez olyan időskori juttatás, amit a nyugdíjbiztosításból fizet a Szociális Biztosító, amivel a nyugdíjba vonult személy számára havi jövedelmet biztosít.

Korkedvezményes nyugdíj: Ezt is a nyugdíjbiztosításból fizeti k, amivel biztosítják az időskori jövedelmet még azelőtt, mielőtt az illető személy (biztosított) elérné a nyugdíjkorhatárt.

Rokkantsági nyugdíj: Ezt a juttatást a biztosító a rokkantsági biztosításból fizeti, ami a nyugdíjbiztosítás része. Ennek célja jövedelmet biztosítani az érintettnek, ha tartósan rossz egészségi állapota miatt csökkent a munkaképessége.

Özvegyi nyugdíj: Ennek célja, hogy a megözvegyült nő vagy férfi jövedelemhez jusson miután meghalt a férje vagy a felesége.

Árvasági nyugdíj: Azzal a céllal nyújtják, hogy jövedelmet biztosítsanak a szülő (szülők) vagy a gyám elhalálozása után.

Nyugdíj a II. pillérből: Ezt a II. pillérben lévő nyugdíjbiztosításból fizetik, amelynek célja, hogy az I. pillérből (Szociális Biztosító) származó nyugdíjjal együtt jövedelmet biztosítson az érintettnek és közeli hozzátartozóinak, halál esetén.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »