Hangszerállománnyal bővül az ipolyviski Csórésok éneklőcsoport

Hangszerállománnyal bővül az ipolyviski Csórésok éneklőcsoport

Hathatós magyar állami támogatásnak köszönhetően hangszerállománnyal gyarapodott a Csemadok Ipolyviski Alapszervezete mellett működő Csórésok éneklőcsoport. Az Ipoly menti hagyományokra alapozó csoport tagjai a támogatásnak köszönhetően az éneklés mellett különféle népi hangszereket is kipróbálhatnak.

„Éneklőcsoportunk a kétezres évek elején alakult a helyi dalos ajkú asszonyokból. Nagy lelkesedéssel kezdték gyűjteni a régióhoz kötődő népdalokat, melyeket esetenként saját életvitelükre formáltak” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Setényi Jakus Annamária, a helyi Csemadok-alapszervezet elnöke.

Az évek alatt több meghívásnak is eleget tettek szomszédos településeken, valamint  a Csemadok által szervezett rendezvényeken. Tagjaik száma és összetétele állandóan változott az évek alatt, idősebbek mentek, fiatalok jöttek, s ezzel azonos időben belső arculatváltáson is átesett az éneklőcsoport – vázolta fel Setényi Jakus Annamária.

„Fiatal tagjaink, akik művészeti képzésben részesültek, lehetőséget látnak az énekcsoport további fejlődésére. Úgy gondolják, színesíthető és bővíthető lehetne az éneklőcsoport repertoárja, ha az énekhangjukhoz hangszeres kíséret is társulna” – magyarázta.

Hírdetés

Mint hozzátette, természetesen ezek a hangszerek is szorosan kötődnek a népi kultúrához. A hangszeres képzést Szabó Balázs Szabina zenetanár, a helyi iskola igazgatója, a csoport vezetője fogja tartani.

A bővítés nem titkolt célja a helyi fiatalok bevonása a csoportba. Mindamellett a fellépéseiket és a repertoárjukat is színesti a hangszeres kíséret.

A csoport számos ipolyviski és környékbeli eseményen vett részt az elmúlt években is. Színes népdalcsokorral kedveskedtek többek között az ipolyviski tájház átadóján, ezzel is éltetve őseink néphagyományait.

A jelenlegi járványügyi helyzet kihat a művészeti csoport működésére is. Erre így reagált a Csemadok helyi elnöke: „Az éneklőcsoport már nagyon lelkes, de sajnos a vírus miatt még a próbák is szünetelnek.  Reméljük, hogy minél előbb visszatérünk a régi kerékvágásba és az aktív próbákat aktív fellépések követik majd.”


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »