Hamis szlovák paradicsom

Hamis szlovák paradicsom

Bár a vásárlók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai zöldség és gyümölcs, mégsem lehetünk biztosak abban, hogy az, amit az üzletben vagy a piacon szlovák eredetű termékként árulnak, az valóban hazai.

Az idei első fél évben elvégzett ellenőrzések ugyanis igazolták, hogy leggyakrabban a zöldségek és gyümölcsök eredetét hamisítják. Már nem a romlott hús vagy a szalmonellás fertőzés számít a legnagyobb hiányosságnak a szlovákiai üzletekben: a földművelésügyi minisztérium idei ellenőrzései igazolták, hogy az üzletekben és piacokon sem számít ritkaságnak, hogy lengyel és holland petrezselymet vagy spanyol, olasz, török, marokkói esetleg belga paradicsomot árulnak úgy, mintha szlovák lenne. „Számos esetben sikerült igazolni, hogy a forgalmazók már a beszállítási dokumentumokban hamisítják a termék eredetét” – mondta tegnap Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet igazgatója, majd hozzátette: a 2018 első hat hónapjában elvégzett 25 000 élelmiszer-ellenőrzés 9,4 százalékánál észleltek hiányosságot. A minisztérium tavaly 45 000 ellenőrzést végzett, melyek célja az élelmiszerek minőségének biztosítása volt.

Hírdetés

Többször előfordult, hogy olyan terményt árultak szlovákként, amely nálunk még nem is ért be. Az ellenőrök néhány termelőnél azt is kiderítették, hogy képtelen annyit termesztetni, mint amennyit forgalmaz, ugyanis nem rendelkezik kellő mennyiségű termőfölddel, így egyértelmű, hogy külföldi zöldséget vagy gyümölcsöt is árul hazaiként. Ilyen mulasztásért 100 000 eurós bírságot is kiróhatnak, a földművelésügyi minisztérium viszont szigorítani akarja a büntetéseket. Gabriela Matečná (SNS) szakminiszter szerint az eddiginél gyakrabban fogják ellenőrizni a termékek eredetét, s akit ismét csaláson érnek, annak megtiltják, hogy szlovák üzlethálózatoknak forgalmazza termékeit. „Egyszerűen kitiltjuk a piacról, erről már a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel is megegyeztünk” – mondta Matečná.

A minisztérium e szándékát a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (SPPK) is teljes mértékben támogatja. Elnöke, Emil Macho szerint elfogadhatatlan, hogy a forgalmazók, a termelők vagy az eladók ily módon becsapják a vásárlókat. „Ha valaki szlovák terméket keres, annak szlovák terméket kell adni, s nem hollandot, spanyolt vagy marokkóit” – mondta Macho.

Ellenőrizték a folyóborok eladóit is a kiskereskedelmi láncokban és a nagykereskedésekben, 46 mintából 25-nél észleltek hiányosságot (nem megfelelő íz vagy szín), javarészt magyarországi borokról volt szó. Néhány húsmintában találtak szalmonellát, ám a legnagyobb probléma, mint minden évben, idén is a zöldség és gyümölcs származási helyének megjelölésével volt. (dem)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »