Hamarosan megkezdik a beoltott nyugdíjasok jutalmának kifizetését

Hamarosan megkezdik a beoltott nyugdíjasok jutalmának kifizetését

A Szlovák Posta hétfőn megkapta a Pénzügyminisztériumtól az első adatbázist, amelyen letesztelik a 300 és 200-eurós jutalmak kifizetését, melyeket a beoltott 60 év felettiek kapnak meg. A rendelkezésre álló információk szerint a készpénzes postai utalvány mellé egy levelet is kiküld majd a minisztérium.

Ahogy arról korábban a Körképen is beszámoltunk, a 2 és 3 adag koronavírus elleni oltást felvevő 60 évnél idősebbek 200 illetve 300 eurós készpénzes jutalomban részesülnek. A kormány célja a jutalommal az érintett korosztály minél nagyobb átoltottságát hivatott elérni.

Igor Matovič pénzügyminiszter a jutalom bejelentésekor elmondta, hogy már Karácsony előtt elkezdhetik a jutalmak kifizetését, ez azonban nem történt meg. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Szlovák Postának, ami a pénz kézbesítését végzi, szüksége van még néhány napra.

Hétfőn a posta szóvivője azt nyilatkozta, hogy már megkapták az utalványok nyomtatásához szükséges első adatokat, amivel letesztelhetik a nyomtatást. Ezen felül a kísérőlevél végleges szövegezésére várnak, amellyel együtt beborítékolják az utalványokat.

Hírdetés

A Pénzügyminisztérium közlése szerint mintegy 493 ezer 60 év feletti személy adatait adták már meg a postának, akik 300 eurós jutalomban részesülnek. A posta és a minisztérium közötti szerződést Szenteste előtt két nappal írták alá.

A szerződés szerint a minisztérium az aláírást követően köteles negyed milliárd eurót átutalni a postának, további közel 100 millió eurót pedig február végéig kell folyósítania. Hogy pontosan mekkora összeget is kell majd kifizetni a beoltott 60+ korosztálynak, egyelőre nem tudni, mivel ez attól függ, hogy végül mennyien oltatják be magukat, vagy legalább regisztrálnak a megadott határidőig.

A posta minden kikézbesített és a címzett által átvett utalványért 1 euróét és 50 centet kap az államtól. A beoltottaknak a postán kell átvenniük a készpénzt, az utalványok érvényességi ideje 45 nap.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »