Hamarosan jelentkezhetnek a 18 évesek az egyhónapos európai ingyen utazásra

Hamarosan jelentkezhetnek a 18 évesek az egyhónapos európai ingyen utazásra

A hatodik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő DiscoverEU uniós program keretében eddig összesen már több mint 200 ezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel.

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a tizennyolcadik életévüket és szeretnék bejárni Európát, március 15-én déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre – írja a mávcsoport.hu.

A fenntartható utazást célzó DiscoverEU nevű programban március 15. és 29. között a 2004. július 1. és 2005. június 30. között született, az unióban vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok (Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia és Törökország) valamelyikében élő fiatalok ismét pályázhatnak a 35 ezer ingyenes vasúti bérlet egyikére.

„Ebben a körben várhatóan mintegy 750 magyar fiatal juthat hozzá az ajándékjegyekhez” – mondta a program mentora, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Ujhelyi István sajtóközleményéből kiderült: a hírrel a versailles-i Nagy-Trianon kastély díszterméből jelentkezett be a közösségi oldalán, ezzel – mint mondta – elsősorban azt akarta jelezni, hogy vannak dolgok, amelyek szétválasztanak minket és vannak, amelyek az összetartozást erősítik, ilyen az ingyenes vonatbérlet-program is.

Hírdetés

„Ne csak bulizni induljatok majd, hanem olvassatok utána a történelmi eseményeknek és látogassatok el például azokra a helyszínekre is, amelyek meghatározóak a magyar történelem szempontjából.

Tanuljunk együtt Európa történelméből és építsük együtt tovább az európai egységet” – üzente a politikus a versailles-i kastély nagyterméből.

Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet, ahol a regisztrációt követően részt kell venni egy kvízjátékban. A szerencsés pályázók idén június 15. és 2024. szeptember 30. között használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

A program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján.

A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel és mentorálta egészen a megvalósulásig. A projekt sikerét szintén jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de korábban az exszocialista Ujhelyi Istvánt is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért.

Nyitókép: MÁV-START

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »