Halott menekülteket találtak egy magyar teherautóban

Halott menekülteket találtak egy magyar teherautóban

Bomlásnak indultak a holttestek abban a magyar rendszámú teherautóban, amelyben akár ötven menekült is megfulladhatott. A járművet az embercsempészek Ausztriában hagyták hátra a Magyarországra vezető autópálya leállósávjában, az osztrák sztrádákat üzemeltető cég egyik munkatársának az tűnt fel, hogy valami szivárog a járműből.

Mindezt Burgenland rendőrparancsnoka közölte sajtótájékoztatóján. Az osztrák rendőrség válságstábot hozott létre, és a magyarokkal közösen keresi a sofőrt. Az osztrák belügyminisztert megrendítette a bűncselekmény, amelyet közös tragédiának nevezett. A politikus azt hangoztatta, hogy az embercsempészek bűnözők, és nem a menekültek jámbor segítői. A helyszínelés napokig tarthat, a kamiont és a környékét aprólékosan átvizsgálják.

„A furgont az autópálya Bécs felé vezető szakaszán találtuk, tehát azon a szakaszon, amely Magyarország felől jön. Azt még nem tudjuk, hogy valóban Magyarországról érkezett-e – közölte a burgenlandi rendőrség szóvivője. – Jelen pillanatban nem tudjuk megmondani, hány menekült volt benne és mennyi halott van. Azt sem tudjuk még, hogy a sofőr magyar volt-e. A jármű az autópálya szélén állt, és mikor megtaláltuk, már nem volt ott a vezetője.”

Merkel: Szolidaritással kell kezelni a migrációt

Hírdetés

Angela Merkel német kancellár szerint a megfulladt migránsok tragédiája arra figyelmeztet, hogy a migrációt a szolidaritás szellemében kell kezelni. Hozzátette: ezek a menekültek úgy haltak meg, hogy már úton voltak a nagyobb védelem és biztonság felé.

„Mindannyiunkat megrendített az iszonyú hír, hogy akár ötven ember is életét veszthette azért, mert olyan helyzetbe került, amelyben az embercsempészek nem törődtek az életükkel. Ezek az emberek nagyobb biztonságot és nagyobb védelmet akartak keresni, és ennek során haltak ilyen tragikus halált. Ez arra figyelmeztet minket, hogy a migrációt gyorsan és európai szellemben, tehát a szolidaritás szellemében kezeljük, és találjunk is rá megoldásokat” – fogalmazott Merkel.

A kormány az embercsempészet büntetési tételét növelné

A magyar rendőrséget az osztrákok haladéktalanul tájékoztatták – jelentette be szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a kancelláriaminiszter. Lázár János a járműnyilvántartás adataira alapján közölte, hogy a hűtőkocsis teherautót Szlovákiából szerezte be egy román állampolgár, aki Kecskeméten igényelt a kocsira magyar rendszámot. A politikus hozzátette: a kormány az embercsempészet büntetési tételének növelését kezdeményezi, és vagyonelkobzással is sújtaná a tetteseket. A Büntető törvénykönyv szigorításáról jövő heti, rendkívüli ülésén tárgyal a parlament.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »