Halász Béla a Körképnek: Gyimesi György és a függetlenek nélkül nem jut be a parlamentbe a Szövetség (Interjú)

Halász Béla a Körképnek: Gyimesi György és a függetlenek nélkül nem jut be a parlamentbe a Szövetség (Interjú)

Nyitókép: HB Fb-oldala

A felvidéki magyarság politikai képviselet pártszinten mára oda jutott, hogy önmaga nem képes bejutni a parlamentbe. Ezt mutatják az elmúlt évek közvélemény-kutatási eredményei is, szinten kivétel nélkül, Keverhetjük a kártyákat MKP, MKÖ, Magyar Fórum. Szövetség-Aliancia és ezek kombinációjaként bárhogy, nincs meg a biztos parlamenti bejutás.

Ezért lesz szükség olyan független, országos politikai ambíciókkal bíró helyi vezetők bevonására is a közelgő parlamenti választások kapcsán, akik saját lakóhelyükön már bizalmat kaptak és népszerűek.

A Körkép.sk Gúta újonnan megválasztott polgármesterét, Halász Bélát kérdezte az aktuális politikai kérdésekről.

Viszonylag nagy meglepetést okozott tavaly októberben, amikor 16 év után sikerült kiütnie elődjét a polgármesteri székből. Mit gondol, minek volt köszönhető a remek eredmény?

Az, hogy meglepetés született, nézőpont kérdése. Kampánycsapatommal végig bíztunk a győzelemben, tudatos kampányt folytattunk. A titok talán annyi, hogy nem csak a választási kampányra fókuszáltam. Az elért eredmény több év alázatos, szisztematikus munkája. Sok múlik a kommunikáción, az emberekkel való törődésen, a világos koncepción, azon, hogy a választó lássa, tudom, mit akarok, mit akarunk, és látják, hogy meg is teszünk érte mindent. Nem csak szóban, hanem tettekkel is. Ezzel egy kicsit vissza is fordítom a kérdést: viszonylag nagy meglepetés lenne, ha a Szövetség bekerülne a szlovák parlamentbe. De megvan hozzá a több éves alázatos, szisztematikus munka?

Hatodik hónapját kezdi városvezetőként, és a helyiekkel beszélve azok is elismerik eddigi ténykedését, akik talán nem önre szavaztak. Azt mondják, hogy szükség volt már a változásra. Figyeli egyáltalán a nagypolitikát? Van rá ideje, gyomra?

Megtiszteltetés számomra, ha így látják a Gútaiak. Úgy gondolom, hogy sikerült egy jó csapatot felállítanunk, és haladunk szépen előre a megtervezett úton. Magam is elmondtam már, hogy szeretnék bizonyítani a városomnak, komoly, nagy terveink vannak. Azért dolgozunk, hogy ezeket elérjük. Emellett természetesen a nagypolitikát is figyelemmel követem, hiszen sok minden, ami Pozsonyban, vagy felvidéki szinten történik, akarva-akaratlanul is befolyásolja az életünket.

Hírdetés

Hogy látja Ön a közös listaállítást, a Szövetség platformjai közti, sokszor méltatlan üzengetést, a Simon Zsolttal való cicaharcot, vagy ami Gyimesi György és az MKP, illetve Most-Híd között történik?

Az, ami az utóbbi hetekben zajlik a Szövetség háza táján, nem igazán nevezhető felelős hozzáállásnak. Ahelyett, hogy ezeket a fontos dolgokat házon belül, egymás közt oldanák, egy, a nyilvánosság előtt zajló B kategóriás valóságshowt látunk. Ez akár oda is vezethet, hogy mire befejeződik a lista felállítása, már nem lesz kinek, mert a választók teljesen elfordulnak a párttól.

Hozzáteszem, már most is nagyon nehéz lesz őket meggyőzni, érdemes a magyar pártot választaniuk. Itt elsősorban a bizonytalan, a szlovák pártokban csalódott magyar választópolgárokra gondolok. Azt azonban minden egyes szereplőnek látnia kell, Gyimesi György nélkül biztosan nem lesz meg a parlamenti bejutás, viszont Simon Zsoltról ezt nem állítanám.

Elképzelhető esetleg, hogy Ön is megjelenik valamelyik pártlistán? Van országos ambíciója?

A Gútaiaknak megígértem, hogy ők az elsők a számomra. Ugyanakkor megyei képviselőként már belekóstoltam a regionális politikába is, és úgy gondolom, hogy sok előnye van annak, ha a régiók hangja Pozsonyban is megjelenik. Ehhez azonban az kell, hogy olyan alternatíva, olyan jelöltlista álljon fel, amely megfelelő hívószóval bír nemcsak a független jelöltek, de a választók számára is. Akik közül sokan most inkább otthon maradnak, vagy szlovák pártokra szavaznak, mintsem, hogy a többszörösen leszerepelt önjelölteket válasszák. Nagyon bízom abban, hogy a magyar listáról tárgyalók is tudatosítják ezt.

Szeretném azt is leszögezni, hogy számomra az értékrend, a világos elkötelezettség a legfontosabb. Legyen szó bárkiről, eszerint ítélem meg. Én magam nemzeti, konzervatív, jobboldali nézeteket vallok, és lakóhelyemen is ez az értékrend van túlsúlyban.

Előfordulhat tehát, hogy Halász Béla nevét is majd lehet karikázni szeptemberben?

A kérdés egyelőre korai, hivatalosan senkitől semmilyen ajánlatot nem kaptam. Ahogy az előbb is elmondtam nekem fontos az is, hogy végződik a Szövetség jelöltállítása, fontos számomra, hogyan végződnek a Szövetség és a Gyimesi György közötti tárgyalások. Sok minden más ezután dől majd el. A lista csak egy dolog, a bejutáshoz az kevés. Attól sokkal, de sokkal több kell.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »