Halállal is büntethető hazaárulás borzolja az idegeket

Halállal is büntethető hazaárulás borzolja az idegeket

Évtizedek óta példátlan, akár halállal is büntethető kémkedés és hazaárulás borzolja a Pentagon vezetőinek és a katonai igazságszolgáltatás tagjainak idegeit ezekben a napokban. Egy tajvani származású haditengerészeti hírszerzőtiszt minden jel szerint az amerikai katonai titkok legértékesebbjei közül adott el néhányat a feltörekvő csendes-óceáni hatalomnak, Kínának. Az okozott kár valószínűleg jelentős.

Sok minden feleslegesen titkosított vagy csekély jelentőséggel bíró információ miatt is felelősségre vonást, börtönbüntetést kockáztatnak a katonák világszerte már akkor is, ha gondatlanságból az ellenség vagy a potenciális ellenség kezére juttatják ezeket, esetleg egyszerűen nyilvánosságra (úgymond illetéktelenekhez) kerül egy-egy érzékeny adat. Az amerikai haditengerészet 39 esztendős korvettkapitánya (ez az őrnagynak megfelelő rendfokozat), Edward C. Lin esetében a másik végletről van szó; arról, hogy tudatosan, bajtársait, feletteseit félrevezetve adott át komoly titkokat egy rivális nagyhatalomnak. Hogy mennyire súlyos ügyről van szó, azt az is alátámasztja, hogy ha bűnösnek találják, bizonyos körülmények esetén akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. Az amerikai katonai igazságszolgáltatás alapdokumentuma szerint erre akkor van lehetőség, ha a bűntett nukleáris fegyverzettel, katonai űrjárművekkel és műholdakkal, korai előrejelző rendszerekkel vagy nagyarányú támadással szembeni védelmi és megtorló eszközökkel van összefüggésben, esetleg háborús tervekkel, kommunikációs hírszerzéssel (lehallgatással), rejtjelezéssel vagy bármilyen más fontos fegyverrendszerrel, s a védelmi stratégia jelentős részét képezi. Noha magára az eljárásra is komoly titoktartási szabályok vonatkoznak, néhány részlet napvilágra került azóta, hogy múlt pénteken meghallgatást tartottak az ügyben.

A vád szerint a jelenleg a chesapeake-i bázis fogdájában őrzött Lin titkos információkat árult el „a nemzetvédelemmel kapcsolatban egy külföldi kormánynak”. Ezért kétrendbeli kémkedéssel, háromrendbeli kémkedésre tett kísérlettel, háromrendbeli hamisadat-szolgáltatással, valamint védelmi információk ötrendbeli kiszivárogtatásával vádolják. Mindemellett prostituált szolgáltatásainak igénybevétele, házasságtörés, a törvényes rend többszöri megbontása és az engedelmesség megtagadása is a – nyilvánosság számára jelentősen cenzúrázott – vádiratába került. A tengerésztiszt elmulasztotta, hogy jelentést tegyen külföldi kapcsolatairól, és hazudott külföldi utazásai céljáról.

Hírdetés

A dokumentumokból nem derül ki, melyik volt az a nagyhatalom, amelynek Lin kémkedett, de a Norfolk környéki tengerészeti közösséghez közel álló újságok úgy tudják, hogy Kínáról van szó. Ezt valószínűsíti, hogy a korvettkapitány tajvani születésű, folyékonyan beszél mandarin nyelven.

De miért lehet ilyen súlyos az ügy? A lapok azt is tudni vélik, hogy Lin katonai szolgálatának nagy részében a haditengerészet legérzékenyebb elektronikai felderítőgépén, egy EP–3E Aries II-n dolgozott. Ezek folyamatosan a háborús zónák és a potenciális ellenfelek határai környékén repülnek, és ahogy az amerikai szaknyelv fogalmaz, porszívózzák az elektronikus jeleket. Ha valakik, hát ezeknek a gépeknek a személyzete, elsősorban az operátorok, lehallgatótisztek, nyelvészek ismerik az Egyesült Államok hírszerzési lehetőségeit, illetve az ellenség azokkal szembeni sebezhetőségét. Könnyen lehetnek olyan információk birtokában, amelyekkel azok megvédhetik magukat az amerikai kémkedéssel szemben.

Lin ügyének súlyát azonban nem csak ez adja. Hírszerzői tevékenységét megszakítva nemrégiben néhány évig a haditengerészeti államtitkár-helyettes kongresszusi összekötő tisztjeként dolgozott, tehát bejáratos volt a legfelső döntéshozatali szintre is, ahol sok más területről jövő, szigorúan titkos információ is megfordul.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »