Hajdúdorogra látogatott I. József melkita pátriárka

Hajdúdorogra látogatott I. József melkita pátriárka

Hazánkba látogatott a három damaszkuszi pátriárka: II. Efrém Ignác szír ortodox, X. János görög ortodox és I. József melkita egyházfő. I. József fontosnak tartotta, hogy meglátogassa a magyar görögkatolikusok történelmi központját is. Kocsis Fülöp érsek-metropolita meghívására a pátriárka március 18-án, szombaton délben érkezett meg Hajdúdorogra.

II. Efrém Ignác, X. János és I. József pátriárkát március 17-én, pénteken Novák Katalin köztársasági elnök fogadta Budapesten. Erről bővebben ITT olvashatnak.

I. József másnap Kocsis Fülöp érsek-metropolita meghívására a Hajdúdorogi Főegyházmegye hittan- és liturgikusének-versenyének hajdúdorogi döntőjére látogatott el. A Szent Bazil Oktatási Központ történetének rövid megismerését követően a pátriárka beült a zsűri tagjai közé az egyik korcsoport liturgikusének-versenyén.

I. József ebéd utáni köszöntőjében elmondta: „Meglepődtem, mikor meghallottam az éneketeket. Megható, hogy ennyi gyerek gyakorolja, imádkozza szertartásaitok ősi imádságait. Óriási kincs ez, amire nagyon büszkék lehettek. Hazaérve Szíriába el fogom mesélni, hogy a magyar görögkatolikus gyerekek milyen lelkesedéssel őrzik liturgikus hagyományukat. Ne lankadjon a lelkesedésetek, őrizzétek és éltessétek ezt a szent hagyományt egész életetekben!”

Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Seszták István helynök ezt követően átadták a Görögkatolikus Metropólia hívei által összegyűjtött adományt, melyet a földrengés által sújtott szíriai keresztények számára gyűjtöttek az elmúlt hónapban.

Hírdetés

A köszöntők után a jelenlévők énekkel köszöntötték I. Józsefet, aki ezután Kocsis Fülöppel megtekintette a székesegyházat. A templom és az ikonosztáz történetét Dalanics Zoltán parókus mutatta be, majd a hajdúdorogi görögkatolikusok nevében egy Monostory Viktória által készített rézkarcot ajándékozott a pátriárkának.

Ezt követően a melkita egyházfő és titkára egy gyönyörű, kétszólamú, arab nyelvű Istenszülő-imádságot énekelt, mely minden bizonnyal először csendült fel a székesegyházban.

A pátriárka ezután elbúcsúzott, és a főváros felé vette az irányt, ahol a Rózsák terén arab nyelvű keresztényekkel találkozott.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »