Hadsereg: A magyar katona érték Ulmban is

Hadsereg: A magyar katona érték Ulmban is

„Már hosszú ideje mindenhol elismerik a magyar katona tudását, felkészültségét, mert katonáink külföldön is a legmagasabb szinten tudják ellátni feladataikat. Hozzáadott értéket nyújtva tudunk NATO-szinten is dolgozni” – vallja Fucsku Sándor vezérőrnagy, aki több, mint négy esztendőn át töltötte be az ulmi Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság (Multinational Joint Headquarters) parancsnokhelyettesi beosztását.

Interjú Fucsku Sándor vezérőrnaggyal.  (6)

Fucsku Sándor vezérőrnagy

2016-ban még az akkori MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokaként szolgáltam, amikor értesültem erről a lehetőségről. Komoly feladatok álltak akkor az ulmi parancsnokság előtt és a parancsnok-helyettesi beosztásra kerestek megfelelő személyt. Egyeztettem a Magyar Honvédség akkori vezérkari főnökével, Benkő Tibor vezérezredessel, és úgy döntöttem: megpályázom ezt a beosztást. Noha a munkanyelv természetesen az angol, előnyt jelentett, hogy jól beszélek németül. A vezérkari akadémiát is Németországban végeztem el. Szerencsére az illetékesek tetszését elnyerte a pályázatom, így kezdhettem meg a külszolgálatot 2016. áprilisában. Egyébként a nemzetközi szerződés alapján működő szervezetekre jellemző, hogy a vezető nemzet adja a parancsnokot és a törzsfőnököt, míg a parancsnok-helyettesi és egyéb kulcsbeosztásokat más nemzeteknek ajánlják fel.

Where is Ulm Located? What Country is Ulm in? Ulm Map

Melyek voltak az elmúlt időszakban az ulmi Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság fő feladatai?

Más, hasonló parancsnoksággal együtt – mint például a Strasbourgban települt Euro-hadtest (Eurocorps) – a fő feladat Európai Uniós szintű műveletek vezetése volt, tulajdonképpen Németország erre a feladatra hozta létre. De a parancsnokságot felajánlották a NATO-nak is, így a megfelelő ellenőrző-értékelő folyamatok után nem csupán EU-szinten, de NATO-szinten is képessé váltunk hadtest szintű, összhaderőnemi műveletek vezetésére.

Hogyan lehet ilyen nagy volumenű feladatra felkészülni?

Külszolgálatom első évében még az EU-s műveletekre koncentráltunk. A Joint Derby 2016 és az European Endeavour 2016 elnevezésű gyakorlat keretében készültünk fel esetleges EU-szintű műveletek vezetésére, ám 2017-ben már a NATO-szintre koncentráltunk. Az észak-atlanti szövetség készenléti feladatait a kilenc többnemzeti parancsnokság rotációban látja el. Minden évben két hadtest szintű parancsnokság áll készenlétben: az „Alpha” (JTF HQ „A”) és a „Bravo” (JTF HQ „B”) Összhaderőnemi Műveleti Erő (Joint Task Force). 2017-ben a Saber Strike 2017 gyakorlaton készültünk fel a feladatok ellátására és egy évvel később zajlott a Trident Jaguar 2018 elnevezésű ellenőrző-értékelő gyakorlat. Átlag feletti jó eredményeink alapján kijelöltek minket egy évre Joint Task Force „Bravo” készenléti szolgálatra, amelyet párhuzamosan a görög vezető nemzetű NATO Gyorsreagálású Hadtest (NATO Rapid Deployable Corps – Greece) parancsnoksággal közösen hajtottunk végre. 2019 nyarától pedig ismét az Európai Uniós műveletekre fókuszáltunk és megkezdtük az European Endeavour 2020 törzsgyakorlás és tervezési folyamat végrehajtását, a felkészülést követően 2021. január 31-éig láttuk el ezt a készenléti szolgálatot az EUBG2020-II vezetésére, mint EU OHQ, melynek végén az én kiküldetésem is befejeződött.

Interjú Fucsku Sándor vezérőrnaggyal.  (1)

Milyen feladatokat foglal magában egy-egy ilyen felkészülés és értékelés?

Hírdetés

A több, mint egy éves folyamatnak különböző felkészülési fázisai vannak, és mindegyik fázisban más-más részterületek állnak fókuszban. Végre kell hajtanunk – többek között -műveleti tervezési folyamatot; a felderítő-elemző-értékelő munkától kezdve a hadműveleti tervezés különböző fázisáig bezárólag. A felkészülés részét képezi az is, amikor a hadtestparancsnokság törzse kitelepül terepre. Ott, a NATO- ellenőrök például azt vizsgálják, hogy a hadtest törzs telepíthetősége megfelelő-e és miként tudja tábori körülmények között vezetni az alárendelt katonai szervezeteket. A felkészülés során szerencsére alkalmam nyílt egy úgynevezett Műveleti Összekötő és Felderítő Csoportot (Operational Liaison Reconnaissance Team – OLRT) vezetni, amely szűk vezető állománnyal kitelepül a hadműveleti területre és ott különböző feladatokat lát el. A gyakorlat utolsó fázisában a teljes törzs kitelepült a norvégiai Stavangerbe, a NATO Összhaderőnemi Hadviselési Központba (NATO Joint Warfare Center), ahol minden feltétel adott a hadtestek felkészítésére és ellenőrzésére. Több száz fős alájátszó csoportok segítségével, kéthetes hadműveleti tervezési ciklusban értékelik a törzs munkáját, a végén pedig kiállítják a megfelelt/nem megfelelt bizonyítványt. Általában persze a parancsnokságok megfelelnek ezen az ellenőrzésen, hiszen mindenki nagy súlyt fektet az alapos felkészülésre.

A Magyar Honvédség részéről mások is részt vettek az ellenőrző gyakorlaton?

Igen, szerencsére a Magyar Honvédség vezetése támogatta azt az elképzelésem, miszerint minél több törzsmegerősítő elemet hozzunk ki Magyarországról – tizenöt fős hazai főtiszti csoport erősítette meg a törzset. A gyakorlat kiváló lehetőséget nyújtott számukra is arra, hogy nemzetközi környezetben, NATO-elvek szerinti, hadműveleti szintű tervezési folyamatok minden fázisában részt vegyenek. Nem mellesleg Jürgen Knappe altábornagy, az ulmi parancsnokság parancsnoka nagyon meg volt elégedve a magyar törzsmegerősítő elem tevékenységével. Nagyon gyorsan integrálódtak a törzsbe, jól felkészültek voltak, azonnal fel tudták venni azt a ritmust, amit a többiek már begyakoroltak. Előzetesen folyamatosan rendelkezésre bocsátottuk azokat a felkészülési dokumentumokat, amelyeket menet közben kidolgoztunk, így, amikor tisztjeink megérkeztek, a törzsnek nem kellett a betanítással foglalkoznia.

Interjú Fucsku Sándor vezérőrnaggyal.  (3)

A sikeres minősítés után mire volt képes a parancsnokság?

Arra, hogy ha a NATO, nemzetközi felkérés alapján, vagy ENSZ mandátum alapján feladatot kap válságkezelő művelet végrehajtására, akkor a felajánlott erőket a mi parancsnokságunk alá rendelték volna. A parancsnokság pedig képes rövid időn belül a műveleti területre kitelepülni, és azonnal a csapatokat vezetni, a megfelelő híradó-informatikai berendezésekkel, tábori körülmények között. A készenléti szolgálat ideje pedig azzal telik, hogy folyamatosan különböző begyakorlásokat, műveleti tervezési fázisokat tartunk és készülünk az esetleges 48 órán belüli kitelepülésre. A németen kívül még tizenöt nemzet katonáit kellett felkészíteni a telepíthetőségre, képességekkel és felszereléssel együtt. Természetesen egyéb feladataink is voltak: részt vettünk például NATO-szintű dokumentumok, doktrínák kidolgozásában.

Interjú Fucsku Sándor vezérőrnaggyal.  (5)

Említette már, hogy a német parancsnok elismerően beszélt a magyar tisztek ottani munkájáról, de milyen katonáink általános megítélése határainkon túl?

A magyar katonák megítélése igen pozitív, mind az EU-n, mind a NATO-n belül. Ugyanolyan szinten el tudjuk látni azokat a feladatokat, amelyeket az úgymond klasszikus NATO-országok katonái, akik már generációk óta a Szövetség tagjai. NATO-tagságunk kezdetén igyekeztünk „ellesni”, hogy hogyan is csinálják ezt a nagyok – tanuló, vagy másképp fogalmazva árnyék-beosztásokban tanultuk ki a szakma csínját-bínját. Úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült bizonyítanunk az elhivatottságunkat, így ma már mindenhol elismerik a magyar katona tudását, felkészültségét, mind a törzstisztek, mind az altisztek tekintetében. Értéket teremtve tudunk dolgozni. Egyébként sem a németek, sem az angolok, sem az amerikaiak nem udvariaskodnak akkor, ha egy parancsnokság hadműveleti szintű felkészültségéről kell nyilatkozni, hiszen ez adott esetben élet-halál kérdés. Világosan értésünkre adják, ha valami nem jól működik, ha valamin esetleg változtatni kell. Ilyen értelemben a magyar katonákra vonatkozó elismerő szavakat – akár mostani külszolgálatom ideje alatt, a gyakorlatok során is – igen komolyan kell venni. Ezt megerősíti az is, hogy közülünk többen elismerést kaptak (Fucsku Sándor vezérőrnagy munkáját a Bundeswehr szolgálati érdemjelének arany fokozatával ismerték el – a szerk.). Példaként említhetem Somogyi Zoltán dandártábornokot, aki akkor még ezredesként élesben gyakorolhatta a NATO-szintű munkát. Részlegvezetőként kiválóan teljesített, nem kellett tanulnia, sőt, időnként ő tanított másokat. Ugyanebben a sorban említhetném Tajti Norbert ezredest, Faragó Péter ezredest és Guttmann György alezredest is. Hadtest szintű tervezési feladatokban egy olyan kis nemzetnek, mint a miénk, korlátozottak a lehetőségei, ezért az ehhez hasonló alkalmak duplán értékesek.

Interjú Fucsku Sándor vezérőrnaggyal.  (4)

Mit hoz ön számára személyesen a jövő?

Figyelembe véve a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzéseit, és az ahhoz kapcsolódó feladatokat, valamint a német-magyar kapcsolatok fontosságát, a katonai felsővezetés és a politikai vezetés döntése értelmében véderő attaséként fogok dolgozni Berlinben. Rendelkezem a megfelelő katonai és nyelvismerettel, valamint kapcsolatrendszerrel, ami biztosan segíteni fogja a német-magyar katonai együttműködést. A cél, hogy a program célkitűzései a terveknek megfelelően valósuljanak meg. Nagy örömmel tettem eleget ennek a felkérésnek, nagy várakozással tekintek a feladat elé!

Kép: Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság/Ulm

Kálmánfi Gábor 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »