Háborúról és békéről beszélgetett Bogárdi Szabó István és Korzenszky Richárd OFM

Háborúról és békéről beszélgetett Bogárdi Szabó István és Korzenszky Richárd OFM

Minden háború az ember szívében kezdődik, de minden béke is – mondta Korzenszky Richárd OFM Bogárdi Szabó István volt dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának korábbi lelkészi elnöke új könyvének bemutatóján. A Fordítva mondom című kötet a Kossuth Rádió Lélektől lélekig című műsorában elhangzottak leírt és szerkesztett változata.

A könyvet a református lelkész lánya, Bogárdi Szabó Eszter illusztrálta, Korzenszky Richárd bencés szerzetes írt hozzá előszót, megjelenését pedig a Dunamelléki Református Egyházkerület támogatta. A budapesti Ráday Ház dísztermében és a Bibliamúzeumban december 8-án tartott könyvbemutatón a szerző és a Tihanyi Bencés Apátság volt elöljárója beszélgetett a háborúról és békéről.

Az eseményen Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke mondott köszöntőt. Az 1945-ben, egy németországi koncentrációs táborban elhunyt Dietrich Bonhoeffer evangélikus lelkészt idézte, aki szerint „az Egyházban akkor kezdődik el a romlás, amikor nem azt kérdezik, hogy mit mondjunk, hanem azt, hogy hogyan”. Ennek kapcsán kifejtette: elődje és barátja sosem áldozza fel a „mit” kérdését a „hogyanért”. Ez a „mit” Bonhoeffer szerint pedig nem más, mint hogy kicsoda számunkra Jézus Krisztus.

A könyvbemutatón tartott beszélgetésen Fekete Zsuzsa újságíró Bogárdi Szabó Istvánt és Korzenszky Richárdot kérdezte háborúról és békéről.

„Amióta világ a világ, azóta fenyeget a háború” – szögezte le a bencés szerzetes, aki szerint a háborúság a bűnbeesés óta együtt jár az emberi természettel.

Azóta az ember szívében mindig ott van a háború veszélye, amíg nem hajlandó arra, hogy elfogadja a rendet, a rendben a különbözőséget, és amíg azt hiszi, hogy ő az ura mindennek. „Minden háború az ember szívében kezdődik, de minden béke is.”

„Pál apostol a korinthusiakhoz írt második levelében azt írja, hogy Isten Krisztusban megbékítette magát a világgal, ezért azt kéri, hogy béküljünk meg Istennel” – tette hozzá Bogárdi Szabó István, aki szerint

Hírdetés

„Van abban valami csodálatos, hogy Krisztus születésének éjjelén azt éneklik az angyalok, hogy »békesség az embereknek«. Krisztus feltámadása után pedig azzal köszöntik a gyászba belefeledkezett tanítványokat, hogy »béke veletek«. Krisztus születésétől feltámadásáig a béke üzenetét hirdetik.” Ennek ellenére a békétlenség még minket, keresztyéneket is kezdetek óta kísér.

Korzenszky Richárd később arról is szólt, hogy nem az anyagi jóllét és a vagyoni egyenlőség a háború valódi oka. „Hogyha egyenlősdit akarunk a világban, akkor nagy baj van. Ha ki akarom sajátítani az anyagi javakat, akkor ebben a zárt rendszerben, ahol élünk, csak úgy lehet valaki gazdagabb, ha valaki szegényebbé válik.”

A békesség feladat – szögezte le Korzenszky Richárd, aki szerint nincs hiteles kereszténység a béke hirdetése nélkül, de szolidaritás és egymás különbözőségének elfogadása nélkül se. „Ha nem fogadom el a valóságot, amely tőlem függetlenül létezik, nem lesz béke.

– mondta.

– emelte ki Korzenszky Richárd. „Fontos, hogy tartsuk az emberekben a lelket, és ne csak arra biztassuk őket, hogy teremtsenek rendet magukban és maguk körül, hanem arra is, hogy merjék rábízni magunkat Istenre. Ne féljünk és ne keltsünk pánikot! Öltsük magunkra a hit pajzsát!”

Az eseményről szóló teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Barna Bálint/Parókia.hu

Fotó: Füle Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »